Testamente og uskiftet bo

De fleste danskere vælger når muligt at gå til uskiftet bo i stedet for at foretag et skifte efter førstafdødes død.

Det er nemt og sparer en del penge i forhold til at skulle opgøre 2 dødsboer i stedet for 1.

Dog er det ikke alle, der har ret til at overgå til uskiftet bo – og det er altid et spørgsmål, med hvor stor en del af formuen, det i givet fald kan ske med.

Hvorvidt du kan overgå til uskiftet bo uden videre, eller om du har brug for et testamente og forhåndssamtykkeerklæringer, afhænger af, om der alene er fællesbørn i ægteskabet eller om der også er særbørn.

Det er ikke muligt at overgå til uskiftet bo, hvis man ikke er gift – heller ikke, hvis man opretter et testamente sammen med en advokat.

Der er særbørn

Har førstafdøde særbørn, skal disse give tilladelse til, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo.

Dette kan gøres både før og efter førstafdøde går bort. Erfaringsmæssigt viser det sig, at det er bedst at indhente disse samtykkeerklæringer før, da de kan være svære at indhente, når først førstafdøde er gået bort.

Samtykkeerklæringerne er skriftlige og indhentes typisk samtidige med oprettelsen af et testamente.

Hvis I er gift og en af jer eller begge har særbørn, og ønsker I retten til at overgå til uskiftet bo, bør I oprette et testamente sammen med en advokat, hvor I samtidigt indhenter samtykkeerklæringer fra de respektive særbørn.

JUF.dk kan hjælpe med at finde den rette advokat til oprettelsen af testamente. Vi sikrer dig en god testamente pris fra en fagligt kompetent advokat – helt gratis og uforpligtende.

Udfyld vores formular herunder og modtag 3 gratis og uforpligtende tilbud på oprettelsen af jeres testamente:

[jufform type=”familiearveret” link=”Få 3 gratis tilbud på testamente”][/jufform]

Der er alene fællesbørn

Er I gift, og har I alene fællesbørn, har I ret til at overgå til uskiftet bo.

I behøver altså ikke at oprette et testamente eller at indhente erklæringer fra jeres børn.

Testamente kan afskære retten

Ønsker I at sikre, I ikke overgår til uskiftet bo, kan I med et testamente fraskære hinanden muligheden for at overgå til uskiftet bo.

Overvej ulemperne ved et uskiftet bo

Fordelene ved at overgå til uskiftet bo i stedet for at skifte dødsboet enten som et privat skifte eller et bobestyrerskifte er klare.

Det er nemt, hurtigt og billigt – og tilmed hvad de fleste ønsker.

Der er dog også en række udfordringer med at vælge det uskiftede bo, der skal overvejes. Vær opmærksom på, at det altid er muligt for længstlevende at skifte boet senere hen, hvis dette skulle ønskes. Man låser sig ikke fast, hvis man vælger at fortsætte i uskiftet bo ”indtil videre”.

Kan ikke blive gift

Så længe at man sidder i uskiftet bo, er det ikke muligt at blive gift igen. Dette kan kun lade sig gøre ved at skifte det uskiftede bo.

Ikke fri rådere 

De fleste danskere tror, at man kan testere over 100 % af formuen efter uskiftet bo. Det er ikke tilfældet. Man kan blot testere over 3/8 af ens formue.

Til gengæld råder man over hele formuen, dog med forbehold for, at man ikke må misbruge det uskiftede bo til skade for forstafdødes arvinger.

Alt indgår i boet

Alt hvad du som længstlevende efterfølgende tjener i det uskiftede bo, indgår som udgangspunkt i det uskiftede bo og skal altså deles også med førstafdødes arvinger.

Læs mere i JUF.dk’s store guide til uskiftet bo her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar