Slutseddel

En slutseddel – der også går under navnet købsaftale – er det sidste og afgørende dokument i en bolighandel. Her afgøres de sidste detaljer mellem køber og sælger, og de juridiske detaljer bekræftes – når slutsedlen er underskrevet, får handlen også juridisk virkning.


[jufform type=”bolig” link=”Få 3 tilbud fra boligadvokaer nu”]
JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at hjælpe med slutsedlen. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. [/jufform]

Derfor er det utroligt vigtigt at tage sig god tid til at gennemlæse slutsedlen, og det er at foretrække også at få en boligadvokat til at købe din slutseddel igennem.

Slutsedlen er et referat af alt op til boligkøbet

I slutsedlen står der al den information, der er relevant for boligkøbet, og ofte også de overvejelser og diskussioner, der har ledt op til købet. Sidstnævnte er gode at have såfremt aftalen går i en juridisk hårdknude, og der skal en reel aftalefortolkning til for at løse tvisten.

Prisen på boligen, finansieringen, køber og sælger, overtagelsesdato, medfølgende løsøre og meget andet skal stå i en købsaftale. Hvad der sælges, hvad der købes, hvad der overtages og alt relateret til dette skal kort sagt skrives i slutsedlen.

For en usagkyndig kan det være tæt på umuligt at få en slutseddel til at indeholde alle de nødvendige informationer, der delvist skal til for at give den juridisk kraft, og delvist skal til for at undgå fremtidige juridiske tvister grundet uklare bestemmelser.

Lad en advokat kigge på slutsedlen

Ved at lade en advokat enten kigge på, eller hjælpe med at udforme slutsedlen, er du sikker på at undgå de juridiske fælder og tvister, en slutseddel kan indeholde.
Det er muligt at finde skabeloner til slutsedler på nettet. Disse kan med fordel benyttes til standardvilkår, men for de unikke vilkår tilhørende boligsalget kan en boligadvokat med erfaring indenfor slutsedler stadigt med fordel tilknyttes.

At få professionel advokathjælp til udformning og optjekning af en slutseddel koster typisk mellem 2-4.000kr alt efter slutsedlens kompleksitet og boligaftalens størrelse.

Vi anbefaler her på juf.dk ikke at spare salæret til, at en boligadvokat kigger slutsedlen igennem, væk. En bolighandel er en stor og uoverskuelig størrelse, og handlens størrelse taget i betragtning er et advokatsalær på 2-4.000kr for de flestes vedkommende til at overkomme – og det kan være med til at forhindre fremtidige problemer. Advokathjælp til slutsedlen er en rigtigt god investering.

Læs mere om gennemgang af købsaftale og slutsedler.

Godt at vide om slutsedler

Det er normalt sælgers ansvar at forfatte en slutseddel, men det betyder ikke, at køber ikke bør kontakte en boligadvokat. Både sælger bør bruge juridisk hjælp til at forfatte slutsedlen, mens køber passende kan bruge en boligadvokat til at tolke aftalens ordlyd og undgå juridiske problemer for køber.

En boligadvokat er også i stand til at undersøge forholdende omkring huset i form af tilstandsrapporter, energimærkninger og des lignende, og på den måde give køber et bedre indtryk af huset – og om slutsedlen er udtryk for en populær pris.

Du kan skrive din slutseddel under med et advokatforbehold. Dette betyder, at såfremt din advokat finder juridiske problemer i aftalen, er den ikke gældende for dig alligevel. Din advokat kan ikke med et advokatforbehold ændre på priser og betingelser, men det er en udmærket måde at sikre sig, at slutsedlen lever op til gældende juridiske krav.

Ligeledes som det er muligt at indsætte et advokatforbehold i din slutseddel, er det også muligt at indføre et bankforbehold. Hvis din bank ikke ønsker at finansiere den bolighandel, du med din slutseddel ligger op til, er du ikke bundet af handlen alligevel. Vi anbefaler, hvis ikke du får en boligadvokat til at hjælpe dig med din slutseddel til enten at indsætte et advokatforbehold eller et bankforbehold alligevel.

At indsætte en acceptfrist i slutsedlen forhindrer sælger i at trække handlen i langdrag og eventuelt forsøge at presse prisen op for andre købere. Derfor anbefaler vi også at indsætte netop en acceptfrist i slutsedlen.

Slutsedler bruges ikke alene til bolighandler, men  også undertiden til bilhandler. Her er der ikke det samme behov for advokatbistand, da aftalen er langt mindre kompliceret og i øvrigt typisk er af langt mindre værdi.

Fortrydelse af slutseddel

Når du underskriver slutsedlen, giver du også bolighandlen juridisk kraft. Men du har alligevel en fortrydelsesret på 6 dage på slutsedlen, såfremt du finder fejl, om bestemmer dig eller lignende. Dette vil dog koste dig en godtgørelsessum på 1 % af købssummen.

Ved at lave et advokatforbehold i din slutseddel, skal du dog ikke betale denne sum, hvis advokaten finder fejl i aftalen og derfor annullerer aftalen.

Husk advokathjælp i form af en boligadvokat til din kommende slutseddel. Det er en almindeligt god investering!

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)
  1. Holger Jacobsen

    Når slutsedlen er underskrevet af begge parter ved bilkøb, kan sælger så ændre på køretøjets pris? Vi har handlet ny bil, men der er opstået en difference på 2700,-kr, pga afgift/højere pris på nye biler, fremstillet efter dato for ordinær handel, har sælger krav på denne stigning? Mvh: Holger Jacobsen. 22 40 03 03