Dødsgaver og deres gyldighed

En dødsgave er en disposition givet umiddelbart før gavegiveren dør. Der stilles meget strenge krav til dødsgaver i arvelovens § 93 om, at de for at være gyldige, skal være nedskrevne i et gyldigt testamente. Det er de meget sjældent og så er der pludseligt tale om ugyldige dispositioner.

Eksempel: Jeg ligger for døden. Jeg ved, at jeg er dødeligt syg af kræft og lægerne siger, at jeg meget snart dør. Jeg giver min datter en gave på 20.000 kroner ved at love hende pengene.
Jeg dør nu, men min datter kan ikke få pengene, da der er tale om en dødsgave, der ikke er nedskrevet efter testamentereglerne.

Havde jeg i ovenstående givet min datter gaven mens jeg var i levende live ville der ikke være nogle problemer overhovedet – der ville være tale om en gyldig og bindende disposition, jeg tilmed ikke skulle betale gaveafgift, da beløbet af under 58.700 kroner (2013-tal).

For at en gavedisposition, der gives på dødslejet, er gyldig, kræves altså at den er skrevet efter reglerne i arveloven om testamente. Dette betyder i praksis at den skal være nedskrevet i et testamente underskrevet af 2 vidner som et vidnetestamente eller en notar som et notartestamente (notaren kan komme til den døende, såfremt denne ikke kan komme til notaren), at testamentet ikke bryder med reglerne om tvangsarv og testationskompetence og at testator er ”ved sine fulde fem”, når han eller hun laver testamentet.

Hvis der er tale om en sædvanlig lejlighedsgave, som alligevel skulle gives uanset om giveren lå for døden eller ej, rammes denne naturligvis ikke af reglerne om dødsgaver. Her kunne eksempelvis være tale om en fødselsdagsgave, en bryllupsgave eller en jubilæumsgave.

Til gengæld vil enhver ”uprovokeret” gavedisposition, hvor gavegiveren ligger for døden, blive fanget af reglerne om dødsgaver. Testamentekravene til sådanne dispositioner overholdes i praksis så godt som aldrig.

Hvornår ligger en person for døden?

Et problem i forbindelse med dødsgaver opstår hver gang man skal afgøre, om en person ”ligger for døden” og om dennes disposition derfor er ugyldig.

I praksis bruges ledetråde som følgende:

 • Ved personen, at denne skal dø? I så fald er der overvejende tale om en dødsgave.
 • Er der en stor risiko for at personen dør i nær fremtid? En gave givet lige før en farlig operation vil også kunne tolkes som en dødsgave eller en gave betinget af gavegiverens død, hvorefter dennes faktiske overlevelse vil gøre dispositionen ugyldig.
 • Gavegiver skal naturligvis være klar over, at denne meget snart går bort.

Det er personen, der står til at modtage gaven, der har bevisbyrden for, at modtagerens disposition ikke falder ind under reglerne for dødsgaver og at dispositionen derfor er gyldig.

Gaver, der gives af en person, der umiddelbart herefter begår selvmord, er anset for at være dødsgaver, såfremt gavegiver havde bestemt sig for at begå selvmord ved gavens givelse.

Fanger også ægtepagter

Reglerne for dødsgaver gælder også for ægtepagter.

En ægtepagt lavet lige før en ægtefælles død skal derfor overholde de almindelige krav.

Er en gave ugyldig som følge af dødsgave-reglerne kan boet kræve gaven tilbage.

Har du spørgsmål til dødslejegaver? Spørg gerne i kommentar herunder. Læs mere om dødsboer her og private skifter her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (14)
 1. jeanette severinsen

  hej
  Jeg har et spørgsmål ang min far som på sin dødsdag overførte via hans pc kr 55.000 kr til henholdsvis min bror og hans datter samt mig og min datter. i alt 210.000 som vi fik i “gaver” vil disse blive betegnet som dødsgaver og blive bedt tilbage betalt til boet i tilfælde af insolvens. han har ikke tidligere betalt gaver til os så vi har ikke modtaget penge før på denne måde altså afgiftsfrie gaver..mvh jeanette severinsen

  • image description
   Ageras

   Hej Jeanette

   Uden at kende de faktiske omstændigheder lyder det som typeopskrifter på dødsgaver. Jeg ville ikke regne med at beholde pengene.

   Mvh. Halfdan

 2. Bente Lauritsen

  Hej!
  Min far og min stedmor lavede i 1998 et uigenkaldeligt testamente. Min far døde i 2002. iflg testamentet skulle min fars 3 børn have vores tvangsarv som vi også fik. Min stedmor har således ikke siddet i udskiftet bo, men i det uigenkaldelige testamente står der at min fars børn skal arve hende når hun dør. Hun døde i juni mdr 2014..3 dage før sin død som hun vidste ville komme solgte hun vores barndomshjem til en genbo for 600000 under ejendomsværdien.. Genboen siger at det er en aftale som de har lavet mundligt med både min far og vores stedmor medens min far endnu levede da dette var deres ønske og at de har 3 vidner på dette samt genboens revisor…De havde bare ikke fået det ned på skrift og der står intet i testamentet omkring dette. Handelen nåede ikke at blive tinglyst og vi 3 børn kræver huset tilbage til boet, da vi mener det er en dødsgave og der ligger et uigenkaldeligt testamente, men genboen vil ikke være med til dette da han holder fast ved at det var min fars og stedmors ønske og der er vidner derpå. Vi påtænker at køre en retssag for at få huset tilbage til boet. er der nogen risiko for at vi taber
  denne? mvh Bente Lauritsen

 3. Bente Lauritsen

  Hej igen
  Jeg glemte lige at spørge om genboen kan vinde sagen ved at prøve at bevise at det er en sædvanlig lejlighedsgave eller en livsgave.
  På forhånd tak.
  mvh Bente Lauritsen

 4. Rikke

  Hej Halfdan,

  Det er ikke helt korrekt at ægtepagter oprettet lige før en ægtefælles død automatisk er omfattet af dødslejegaver.
  Der er i praksis kun én dom, hvor dette er tilfældet.
  Jeg kan anbefale dig at læse Rasmus Feldthusen “Om ægtepagter og ugyldighed”.

  Med venlig hilsen
  Rikke

 5. Stig Hansen

  Hej
  Kort tid efter (2 dage) min stedfar var blevet terminalerklæret – men 11 dage før hans død – giver han mig hans gamle bil i fødselseldag-gave (han døde den 5e oktober, min fødselsdag er den 15e oktober. Mit spørgsmål er nu – er dette en dødsgave/dødslejegave – eller undtagen – som i nævner i jeres tekst ? – Grunden til mine tvivl er at han tidligere (i Juni måned) havde nævnt han alligevel ville have en anden bil, og måske mere vigtigt – at han 6 år forinden også 20-25 dage før min fødselsdag det år 2008 – gav mig hans på det tidspunkt gamle bil i fødselsdagsgave, da han senere købte en anden.

  Begge biler er/var brugt, og ikke ret meget værd. (under 20.000)

  Mvh
  S.

 6. Freddi Nielsen

  Jeg sidder i uskiftet bo og vil gerne skifte.
  har 2 børn
  Kan de give afkald på tvangsarv mod at modtage et gældsbrev på 3 gange ca 60.000.
  for senere at modtage arv efter min samlever og jeg ved vores død ,som fremgår af testamentet hvordan arven skal fordeles
  Mvh Freddi

 7. Birgitte

  Hej…i januar i år flyttede vi min Far på plejehjem, han havde 200.000 til at stå som han delte mellem os 5 børn. hans økonomi var fin og han kunne sagtens klare det på plejecentret….det var hans ønske at vi børn skulle ha pengene.
  Desværre døde han uventet i påsken… huset var sat til salg inden da, der er kommet bobestyrer på… som nu kræver 40000 tilbage fra os hver..da boet sikkert bliver erklæret insolvent. pengene er jo væk, og flere af os har ingen mulighed for at fremtrylle 40000. Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi troet det kunne ske…er der slet ikke noget vi kan gøre… det var jo en gave fra vores Far
  Mvh Birgitte

 8. Lone Gade

  Hej

  Jeg har et spørgsmål, som omhandler de gaver, man skal føre på åbningsstatussen, som min søster skal udfylde efter vores fars død d. 24. sep. 2015.
  Min far har betalt en VVS regning på 60.040kr i min søsters samlevers navn d. 12. aug 2015. Er dette en gave, der skal føres på åbningsstatussen?
  Vi opdagede beløbet på min fars konto udtog, da vi tømte hans dødsbo. Vi er 3 søstre, og vi spurgte hinanden, om vi kendte noget til dette beløb. Da benægtede hun.
  Da vi senere mødtes i skifteretten, spurgte vi igen. Fik endnu engang nej.
  Da vi satte vores fars urne ned, spurgte min mand hende, om de havde lånt penge. Det benægtede hun også.
  Nu har vi så via min fars bank fundet ud af, at det er den omtalte regning.
  Det har vi så konfronteret hende med, og nu siger hun pludselig, at vores far har givet HENDE en gave, og hun forstår ikke hvorfor, vi blander hendes samlever ind i det.
  Hvem har fået denne gave, når giro kortet er udstedt i hendes samlevers navn?
  Det skal lige nævnes, at de har boet sammen under 2 år i hans hus, som hun vist er blevet medejer af i forbindelse med optagelse af nyt lån til den forestående ombygning, hvor VVS arbejdet formodes udført. Skal det så ses som en fælles gave, og skal det føres på åbningsstatussen?
  Hvis det skal på, og hun nægter at sætte det på. Hvad gør vi så, når hun har vores fuldmagt til at udfylde papirerne?
  Hvad skal vi tro om dette. Vi tror mest på, at det er et lån, hun prøver at skjule.
  Kan det være en dødsgave?

  Mvh. Lone Gade

 9. NAdia

  Hej
  Min mor mand (som har overlevet min mor og min søster og jeg har pantebreve i hans hus) giver 20.000 3 dage før sin død og 58.000 27 dag før sin død gaver til sin datter (datter har fuldmagt til hans konto) vel vidende at hans bo er insolvent og dermed ikke kan indfri de krav til pantebrevene. Kan min søster og jeg kræve de penge tilbage i boet ??? Er de som at betragte som dødsgaver og dermed ulovlige ?
  mvh
  Nadia

 10. Flemming Johansen

  Kort før sin død gav min ex kone 60.000 kr. i gave til hver af hendes to børn, samt et rente og afdragsfrit lån på 18.500 kr. til hver.
  Hun har skrevet det ned på et stykke papir og underskrevet.
  Der er ingen andre arvinger.
  Boet er efterfølgende erklæret insolvent.
  Vil pengene blive krævet tilbagebetalt til boet?

 11. Vivian Boel

  Min svigermor har ingen livsarvinger og har for mange år siden lavet testestamente, hvor jeg arver 60%. Hun havde været terminal i 5 mdr og afventede hjemsendelse fra et 4 ugers ophold på hospice. Hun ville ikke tilbage til eget hjem, men døde uventet få dage efter at have underskrevet ansøgning til permanent plejebolig. Under et besøg hos hende på hospice knækkede jeg en tand. Hun syntes, det var synd og gav mig 2 dage før hun døde 6.500 kr. Jeg frabad mig gaven, men hun sagde det gjorde hende glad og insisterede. Skal jeg tilbagebetale dette beløb til boet? Boets størrelse er ca 600.000 kr

 12. lene nielsen

  hej. min far døde d. 23-8 2018.
  inden da havde han givet mig lov til at give min mand de 22000 kr som man må give hvert år.
  dem fik han d.25-6-2018
  nu har jeg hørt at det bliver betragtet som døds gave.
  er det rigtigt.
  vh lene nielsen

 13. Christina

  Hej

  Hvorfor må man ikke give gave på dødslejet?

  Min mor er lige død. Hun havde et mindre indestående på en bank ellers ikke noget (ingen aktier, værdipapirer, bil eller ejerbolig). Jeg er enebarn.

  Jeg overførte et beløb lige inden hendes død, da min mor gerne ville give et tilskud til vores søns kommende efterskoleophold.

  Hendes bank har indberettet indestående incl. det overførte beløb (de har ikke kontaktet mig eller bedt mig om at tilbage betale beløbet), jeg har et skærmprint af indestående og det passer ikke med det indberettede.

  I sidste ende bliver det jo det samme (jeg går dog glip af begravelseshjælp pga ovenstående), men i vores tilfælde forstår jeg ikke.

  Jeg har bedt banken om at overføre det beløb de har indberettet til skifteretten til min konto 🙂

  pft

  Christina