Notartestamente

Med et notartestamente efter arvelovens § 63 er du helt sikker på – i modsætning til andre typer af testamenter – at din sidste vilje vil blive fulgt, da notaren tager sig af sikringen og gennemførelsen af notartestamentet.

Uden et notartestamente, men med et vidnetestamente, et nødtestamente eller et indbotestamente i stedet, kan beslutningen fra testator undgå at blive opfyldt, såfremt testamentet ikke bliver fundet umiddelbart efter dødsfaldet og derfor ikke får virkning. Dette problem er nemt at undgå ved i stedet for at vælge et notartestamente.

notartestamente

En notar er en person ansat i en dommerkreds, der tager sig af underskrivelsen af testamenter. Notaren underskriver ikke alene ens testamente, men sikrer også en kopi af dette i skifteretten, hvorved ens sidste vilje altid vil blive gennemført.

Vi gør nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at oprette et notartestamente. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud.

Nævnt i:

Hvad koster et notartestamente?

At få en notar til at underskrive ens testamente og drage omsorg for dets fuldbyrdelse koster typisk 3-4.000kr. Dette er en pris, der varierer alt efter landsdel og hvor mange mellemled (andre advokater), der er indblandet i processen.

Eventuelt kan en notar, såfremt du som testator ikke er i stand til at komme til denne, komme hjem til dig og udfylde testamentet her. Dette gør ikke testamentet mindre gyldigt, men vil typisk presse prisen yderligere en tand op.

Det er ikke muligt at oprette et notartestamente eller at få et almindeligt testamente opbevaret i skifteretten udenom de gældende regler for et almindeligt notartestamente. Ønsker du den optimale sikkerhed for, at dine sidste ønsker bliver gennemført, er gebyret for et udfyldt notartestamente derfor ikke til at slippe udenom.

Du kan på JUF.dk indhente tilbud fra 3 advokater, der kan oprette dit testamente. Ved at indhente tilbud fra 3 forskellige er du sikker på også at få den bedste pris – det er typisk muligt at spare mere end 1.000 kroner og det er ganske gratis. Se øverst på denne side.

notartestamente

notartestamente

Hvad er kravene til et notartestamente?

Det, der adskiller et notartestamente fra et almindeligt testamente eller et vidnetestamente er, at notaren med sin underskrift gør testamentet gyldigt og sikrer gennemførelse. Selvom en notar har skrevet under er et notartestamente dog ikke automatisk gyldigt. Således kan et underskrevet notartestamente stadigt være i strid med arveloven og derved blive helt eller delvist tilsidesat efter testators død.

Derfor er det stadigt op til dig som testator at sikre, at testamentet opfylder de gældende krav om følgende regler:

Derudover skal notartestamentet være udfyldt så præcist og specifikt som overhovedet muligt. Er det ikke muligt at udlede præcis, hvad testator ønskede med sit notartestamente, vil dette nemlig blive underlagt en konkret fortolkning. Denne fortolkning er ikke nødvendigvis i overensstemmelse med det, testator ønskede, da han eller hun skrev testamentet.

Marker tydeligt i dit notartestamente, hvilke genstande, der skal gå til hvilke personer. Vær præcis med angivelsen af personer og angiv også gerne adresser eller eventuel tilknytning til dig som testator. Des mere præcis, du er i udfyldelsen af dit notartestamente, des mere sandsynligt er det, at dine sidste viljer vil blive fulgt til punkt og prikke. Angiv arvinger med navn, adresse og CPR-nummer.

notartestamente

Selve notartestamentet inden underskrivelse af notaren kan blot oprettes på et almindeligt stykke papir, hvor testator angiver, at der her er tale om hans sidste vilje, og hvilke ønsker, han har.

Notarens underskrift er hvad, der giver notartestamentet gyldighed. Notaren skal ud over at skrive under på testamentet også skrive under på følgende:

  • At, testator er, hvem han giver sig ud for at være
  • At testator er fornuftsmæssigt i stand til at oprette et testamente
  • Hvilke personer, der er tilstede
  • Andre omstændigheder med relevans til notartestamentet

Efter underskrivelse tager notaren en kopi til sig selv og efterlader det oprindelige notartestamente til testator, der herefter kan opbevare dette efter behov.
Notartestamentet kan ikke ændres efter underskriften uden at oprette et helt nyt testamente, hvilket igen vil koste et vist beløb.

Se mere om at finde frem til en notar her på Borger.dk.

Et notartestamente er den “dyre”, men sikre løsning

At oprette et notartestamente er både mere omstændigt og dyrere end at oprette eksempelvis et vidnetestamente, der blot kræver to habile og uafhængige vidner. Dog er der ofte problemer i forbindelse med vidnetestamenter såsom at testamentevidnerne ikke er habile eller at testamentet er bortkommet.

Med notartestamentet kan testator efter underskrivelsen være helt rolig og sikker på – såfremt indholdet lever op til gældende regler – at testamentet vil blive gennemført. Denne sikkerhed mener vi på juf.dk er værd at betale et par tusinde kroner for, da det kan være med til at forhindre så utroligt mange problemer!

Grib et stykke papir, skriv præcis, hvad dine ønsker som testator er, og få en notar til at underskrive dette. Det hele behøver ikke at tage meget mere end et par timer, da et testamente sagtens kan være sparsomt og blot uddelegere de væsentligste affekter i en formue, men til gengæld kan det sikre ro i sjælen for testator.

 

notartestamente

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)
  1. Hanne Olesen

    Jeg vil gerne spørge om det er et krav, at arvinger skal angives med cpr nr, eller om det er nok at skrive fulde navn,fødselsdato og adresse i forbindelse med et testamente? Hvis man ikke ønsker arvinger til et testamente skal kende ens testamente før man dør, er man jo nødt til alligevel at sige til arvingerne, at man er ved at lave testamente og har brug for cpr nr, hvis det er et krav. Mvh Hanne