Vidnetestamente

Efter arvelovens § 64 er det muligt at oprette et vidnetestamente. Dette er en nem og helt gratis måde at oprette et testamente på, men for at vidnetestamentet er gyldigt, så kræves visse betingelser opfyldt.


[jufform type=”familiearveret” link=”Få 3 tilbud på et advokat-testamente”]Et vidnetestamente er en meget usikker konstruktion. Brug i stedet for cirka 3-4.000 kroner på at få oprettet et notartestamente, du kan være sikker på bliver ført ud i livet. Udfyld formularen herunder og modtag tilbud fra 3 advokater, der kan oprette dit notartestamente – og vælg den billigste. Det er gratis og uforpligtende.[/jufform]

Udover tvangsarvereglerne er der ingen grænser for, hvor meget du kan testere væk med et vidnetestamente. Du kan både nævne ønskede arvedeling i tal eller i genstande, såfremt disse ikke ejes af en ægtefælle. Vidnetestamentet er, når det er underskrevet og betingelserne er overholdt, gyldigt og det vil blive fulgt efter testators død, såfremt det bliver fundet. Sørg derfor også at placere vidnetestamentet et sted, hvor det er sikkert og med garanti vil blive fundet igen senere hen.

Hvem kan skrive under på et vidnetestamente?

Som navnet antyder kræver et vidnetestamente, at 2 vidner skriver under. Disse vidner skal skrive under samtidigt. Hvis det ene vidner skriver under mandag, og det andet vidne tirsdag, er vidnetestamentet derfor ikke gyldigt.
Vidnerne skal også være der efter testators ønske, og de skal desuden være vidende om, at de er i gang med oprettelsen af et vidnetestamente.

Den vigtigste betingelse – og den, der oftest skaber problemer – er, at vidnerne, der underskriver vidnetestamentet, ikke må blive begunstiget eller have nogen interesse i testamentet på nogen måde. Begunstiger du eksempelvis et barn i vidnetestamentet, kan dette barn under ingen omstændigheder være et af de to vidner til vidnetestamentet. Normalt benyttes venner og naboer, undertiden advokater på advokatkontorer, til at underskrive vidnetestamentet som habile testamentsvidner.

Ej heller hvis en person indirekte bliver begunstiget af testamentet, kan denne skrive det under. Det er muligt at undgå mange uheldige situationer og problemer ved at få to helt neutrale personer til at underskrive vidnetestamentet og helt undgå familie samt venner, såfremt dette er muligt.

En person, hvis familie eller venner står til at blive begunstigede på baggrund af vidnetestamentet kan heller ikke underskrive dette som habile venner.

Begge vidner skal desuden være 18 år, og må ikke på grund af forhold nævnt i arvelovens § 74 (sindssyge, demens og lignende sindstilstande) være ude af stand til at forstå, hvad de er i gang med.

Bliver et vidnetestamentet underskrevet af personer, der ikke er habile, kan det blive underkendt efter testators død. I så fald vil enten de normale arveregler eller en fortolkning af testamentet blive anvendt til at dele eventuelle værdier og genstande.

Hvad skal der stå i et vidnetestamente?

Som det altid gælder med testamenter, så gælder det om at være så specifik og tydelig som overhovedet muligt i vidnetestamentet. Er der tvivl om testamentets indhold, vil det nemlig blive underlagt en fortolkning, og her kan testators vilje ikke blive mødt, hvis testamentet er udformet tilpas upræcist.
Skriv præcis, hvilke ting og hvilke beløb, der skal gå til hvilke personer. Angiv ikke blot personer ved navne, men også deres tilknytning til dig som testator for at undgå problemer med flere personer med det samme navn.

De to vidner, der underskriver vidnetestamentet, skal også sørge for at skrive mere end blot deres navn og dato. Vidnerne skal skrive følgende:

 • Deres fulde navn
 • Stilling
 • Tid
 • Sted
 • At de har været tilstede samtidigt under vidnetestamentets underskrivning, og at det skete efter testators ønske
 • At testator er i fornuftsmæssig tilstand til at underskrive et testamente
 • Alle andre omstændigheder, der kunne have relevans til vidnetestamentet

Noteres alle disse ting ikke af vidnerne i et vidnetestamente falder testamentet ikke nødvendigvis, men det vil gøre det muligt at gøre indsigelser mod testamentet efter testators død. Sørg derfor for at følge alle protokoller til fulde ved oprettelsen af vidnetestamentet for at sikre, at dette bliver fulgt, når støver har lagt sig.

Hvordan oprettes et vidnetestamente?

Et vidnetestamente kan oprettes ved at tage et stykke papir, nedfælde ønsker om genstande og beløb og få dette underskrevet af to habile vidner, der følger ovenstående krav. Mere er ikke nødvendigt. Derfor er vidnetestamenter også meget benyttede i Danmark, da de både er hurtige og nemme at oprette. Desuden behøver de ikke at koste noget, da det ikke er nødvendigt med advokatbistand til testamentet.

Dog kan det være en fordel alligevel at få ens vidnetestamente oprettet på et advokatkontor, da det i så fald er helt sikkert, at alle formelle krav og protokoller er overholdt. Advokaterne vil i så fald bistå som de to habile vidner, og disse vil sørge for at sikre testamentets overlevelse og gennemførelse efter testators død. At få et par advokater til at tage sig af ens vidnetestamente koster typisk et par tusinde kroner.

Vi anbefaler her på juf.dk at få et advokatkontor til at tage sig af vidnetestamentet med henblik på at undgå konflikter og misforståelser efter testators død. Et dødsfald er i forvejen et hårdt slag mod enhver familie, og stridigheder om arv og genstande herefter som følge af et uklart testamente bidrager med intet godt.

Oprettelse af flere vidnetestamenter

Oprettes mere end ét vidnetestamente, er det som udgangspunkt det nyeste af slagsen, der gælder. Det bør noteres i et nyt vidnetestamente, at dette erstatter et gammelt i stedet for blot at lave et nyt uden hentydning til det gamle.

Der er dog ingen grund som sådan til at oprette flere vidnetestamente. Et vidnetestamente er gyldigt fra underskrivelsen af to habile vidner og indtil det skal benyttes. Der er ingen udløbsdato, som det er tilfældet med et nødtestamente.

Grunden til at oprette et vidnetestamente er simpel: Få kontrol med, hvad der skal ske med skattede genstande og ens formue efter ens død i stedet for at overlade dette til gældende lovgivning. Et vidnetestamente er den nemmeste og billigste måde at oprette et testamente på.

Business.dk har skrevet 10 gode grunde til at oprette et testamente. Læs dem her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (5)
 1. Maria Nielsen

  Kan en notar skrive under på et vidnetestamente?
  Maria nielsen

 2. Birgitte

  Er ægtefælle stadig arveberettiget, hvis skilsmissebegæring er indsendt?

  Vil det være nødvendigt for mig at oprette et testamente for at sikre mine børn inden skilsmissen er bevilget?

  • Ageras

   Hej Birgitte

   Skilsmissen er effektiv umiddelbart efter afsendelse. Den pågældende forvaltning skal have modtaget begæeringen. Dette er skæringstidspunktet.

 3. Susanne Petersen

  Hej Anders….et spørgsmål om vidnetestamente ….er det gyldigt hvis det kun er underskrevet af vidner…med navn og adresse trykt og med deres undrskrift nedenunder…..der står ingen dato for DERES underskrift ej heller HVOR det er underskrevet …??? Vi tror manden er blevet udnyttet, da han de seneste år ikke var ved sine fulde fem og testamentet er skrevet 2 måneder før hans død….det skal siges det drejer sig om 4 millioner, som lige pludselig 2 niecer som er søstre, skulle arve. De 2 søstre vil ikke oplyse om nogen ting, da de siger sagen er lukket. Han havde ingen børn og døde for 2 år siden…men nu er hans bror lige død, og nu undre det os meget at han også var gjort arveløs, da de har levet sammen på en gård, som var eget af den som døde først….de har arbejdet på gården hele deres liv sammen og havde det fint sammen…..MON DER ER NOGET AT GØRE….På forhånd tusind tak for svar. med venlig hilsen Susanne……..ps…det var lidt af et held vi fik en kopi af vidnetestamentet af skifteretten .:-) .

 4. Victoria Trolle-Millbrath

  Min mand og jeg (69 og 67) er gift siden 2006. Jeg har en søn fra tidligere ægteskab og min mand har en søn og en datter med to forskellige kvinder. Hans søn, som er den ældste af hans to børn, har boet og arbejdet i USA i rigtig mange år, og han kender ikke mig, og ved sandsynligvis ikke, at hans far er gift igen.
  Nu står min mand til at arve en pæn del efter en ældre søster, og derfor er i kommet til at tale om vores egne arvinger. Min søn A og min mands datter L vil vi gerne betænke ligeligt, mens den ældste P. efter vores mening ikke “fortjener” at blive tilgodeset. Jeg ved godt, at der er tvangsarv at tage hensyn til, men da det ikke drejer sig om millioner, vi måske kommer til at efterlade os, er vi interesserede i, om A og L ved fælles hjælp kan forestå begravelse og oprydning efter sidstlevende, så P ikke behøver at blive indblandet. Vi har ikke engang adresse eller arbejdssted på ham.