Tvangsarv

I arveloven er der i §§ 5 stk. 1 og 10 stk. 1 indsat bestemmelser om tvangsarv. Dette betyder praktisk set, at du – såfremt du enten er gift eller har livsarvinger (børn) – ikke har mulighed for at disponere 100 % frit over din formue. Dine børn og din ægtefælle er sikret en vis procentdel af arven, som reguleres fra tid til anden.

Den del af arven, der er tvangsarv, kan der ikke disponeres over ved hjælp af testamente. Sker det alligevel, vil testamentet blive tilsidesat som helt eller delvist ugyldigt.

Arveloven blev sidst ændret i 2008, og siden da har den legale tvangsarv været på 1/4 af formuen, eller 25 %. Disse 25 % skal deles af ægtefællen og livsarvinger, såfremt begge eksisterer, eller alene af en af disse, hvis den anden ikke eksisterer.

Ved livsarvinger forstås børn. Har du 2 børn – og både børn indenfor og udenfor ægteskab tæller her – har du 2 livsarvinger. Har du en livsarving med børn (dine børnebørn), og er din livsarving død, træder din livsarvings livsarvinger (dine børnebørn) i livsarvingens sted.

 • Eksempel: A dør og har ingen børn, men en ægtefælle. Ægtefællen er sikker på at få 25 % af formuen, men A har derudover testationskompetence over 75 %. Er der ikke oprettet testamente, vil ægtefællen arve 100 %.
 • Eksempel: A dør og har 2 børn og en ægtefælle. Ægtefællen er sikker på at få 12.5 % af formuen, mens 12.5 % deles af de to børn. På denne måde er 25 % af formuen gået til tvangsarv. A har stadigt testationskompetence over 75 %.
  Er der ikke oprettet testamente, vil ægtefællen få 50 % og hvert barn vil få 25 %.

Er der hverken ægtefælle eller livsarvinger, er der ingen tvangsarv, og man har derved mulighed for at testere over hele ens formue ved et testamente.

Du har mulighed for i et testamente (både i et notartestamente og et vidnetestamente) at bestemme, at enten ægtefællen, et eller alle børn udelukkende skal have deres tvangsarv. Dette kan du gøre ved i testamentet at skrive, at personen kun skal have sin tvangsarv, eller at personen skal “have mindst muligt“.
Dette er en ofte set konstruktion i forhold til testatorer med ringe kontakt til deres særbørn.

Den eneste måde at undgå tvangsarv på, er ved at bruge hele formuen. Rub og stub.
Det er dog muligt at begrænse en enkelt livsarvings arv til maksimalt 1 million kroner jævnfør arvelovens § 5 stk. 2, hvilket især er nyttigt i særdeles velhavende familier, men helt irrelevant for de fleste. Tvangsarv kan ikke undgås, men ved at oprette et testamente er det muligt selv at bestemme over 75 % af ens formue.

Vi anbefaler på JUF.dk enten at få oprettet et notartestamente eller et vidnetestamente, hvorved du selv har mulighed for at bestemme over din formue efter din død.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (10)
 1. Mette Koefoed

  jeg er i tvivl om tvangsarvs reglerne.

  Min far er død og efterlader sig min mor og 3 børn hvoraf jeg er det ene barn.
  Jeg forstår reglerne således: Min mor arver 1/3 og jeg og mine 2 søskende arver 3/3. Der er ikke lavet testamente. Grunden til at jeg bliver i tvivl om ovenstående er reglerne vedr. uskiftet bo – kan min mor sidde i uskiftet bo og dermed arve det hele i første omgang?

  Der er en lille formue men ingen ‘mursten’

  Mvh

  Mette Koefoed

 2. Navn (krævet)Erik Henriksen

  Jeg vil gerne spørge om..Er det muligt at skrive notartestamente som ægtepar, eller skal vi skrive et hver.

  Vh…Erik

 3. Bo Nielsen

  Hvor stor en procent er tvangsarven hvis testamentet er oprettet før 2008?

  • image description
   Ageras

   Hej Bo

   Uanset at testamentet er oprettet før 2008, er det gældende lovgivning og derved gældende grænse på 25 % der gælder, såfremt dødsfaldet sker efter 2008.

   Mvh. Halfdan

 4. laila jensen

  hey tak for en god dansk forklaring. Som er til at forstå af menigmand dvs alle kan forstå det.
  Så fortsæt endeligt med det mvh laila jensen

  • image description
   Ageras

   Hej Laila

   Det er jeg glad for at høre – tak for det. Jeg fortsætter glad!

   Mvh. Halfdan

 5. Walther

  Vi er 4 børn der lige har mistet vores far 63 år gamle. han ejet ikke noget så vi har selv stået for boet. så ser jeg i hans pension papir at ved dødsfald før fyldt 65 år udbetales 100.000 kr. til efterkommer af ham da jeg ikke høre noget fra pensionskassen retter jeg selv henvendelse til dem hvorefter de oplyser at de penge er udbetalt til en. Men da min far hverken har lave testemente eller var gift/samlever han var gift med min mor for 30 år siden og boede med min halvsøstres mor for 16 år siden undere det mig og skifteretten har intet hørt fra den pensionskasse. nu har jeg så fundet ud af at min halvsøsters mor har fået de penge udbetalt kan det passe hun har ret til dem eller kan det forlægge en fejl fra pensionskassen ? og hvad kan/skal jeg gøre ? mvh Walther

 6. Jo Christesen

  Hej
  Mig og min søster har mistet vores far i januar 2015.
  Vores fars kone har arvet alt… Og med det mener jeg alt… Både pensioner, forsikringer, osv som samlet udgør omkring 750.000kr og derudover også indbo. (vi har som hans eneste biologiske børn intet fået heller ikke fysiske ting fra hjemmet)
  Men alle siger vi har krav på tvangsarv…
  Men ifølge skifteretten er der ingen tvangsarv?
  Kan det virkelig passe for alle jeg kender og som har mistet, fortæller at uanset om der så kun er en tandbørste og en cd er der tvangsarv som skal fordeles.

 7. Torben Simonsen

  Hej Jacob
  Er det muligt at afskrive børnebørn og oldebørn
  fra tvangsarv i et notartestamente.
  Med Venlig Hilsen
  Torben Simonsen

 8. Kathrine Engberg

  Hej
  Jeg er i tvivl om min tvangsarv.
  Min far er afgået ved døden i starten af januar 2016 og efterlader sig min søster som er datter af ham og hans afdøde kone og min bror og jeg fra tidligere ægteskab.
  Hans afdøde kone havde 2 børn som har fået udbetalt deres del, et vederlag, så min far kunne sidde i uskiftet bo.
  Kan forstå på advokaten som afvikler boet, at min bror og jeg hver står til at skulle arve 1/24 del.(tvangsarvelod)
  Han hus er solgt til 6,400.000,- (som der kun er ca. 250,000.- gæld tilbage i) og han har lidt stående i banken (ca. 400,000,-) + nogle små beløb / der går selvfølgelig noget til advokat salær + ejendomsmægler og min halvsøster skal arve 11/12.
  Jeg er bare nysgerrig hvad vi, min bror og jeg står til at skulle arve, beløb ?
  Hvis man tager udgangspunkt i ca. 6,200.000,-
  På forhånd tak for svar.

  Med venlig hilsen
  Kathrine