Skattefri virksomhedsomdannelse

Har du en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S – og ønsker du at gå over til et ApS?

Under normale omstændigheder lukker eller sælger du din virksomhed – og betaler skat af den værdi, det svarer til. Det vil i praksis sige, at op til halvdelen af din virksomhed ryger over i skattekassen i forbindelse med overgangen til en selskabsform.

Det undgår du ved en såkaldt skattefri virksomhedsomdannelse.

Med en skattefri virksomhedsomdannelse går man fra en virksomhed – enkeltmandsvirksomhed eller I/S – og over til en selskabsform og udskyder denne skattebetaling til engang ens selskab lukkes, sælges eller lignende. Præcis, som det ville foregå under normale omstændigheder.

På JUF.dk har du nu to muligheder:

  • Du har mulighed for herunder at finde en revisor til at hjælpe dig med din skattefrie virksomhedsomdannelse. Det sker med vores gratis og uforpligtende formular, hvor du har mulighed for at få op til 3 tilbud fra revisorer her og nu.
  • Du kan læse mere om skattefri virksomhedsomdannelse længere nede.

Ved du, at du har brug for en skattefri virksomhedsomdannelse, hjælper vi dig på JUF.dk med at få tilbud fra op til 3 revisorer.

Du kan få et overblik over dine muligheder og vælge den bedste eller billigste.

Udfyld blot vores gratis og uforpligtende formular herunder:


[jufform type=”revisor” link=”Find revisor til omdannelse nu”][/jufform]

Hvordan omdannelsen sker i praksis

I praksis oprettes et nyt selskab, i hvilket du ”indskyder” din gamle personligt ejede virksomhed.

Fordi at du indskyder denne virksomhed skal det nye selskab betale dig noget – der gives i praksis anparter (eller aktier for et A/S) mod indskuddet af din tidligere virksomhed. Du stifter altså et nyt selskab og indskyder som person din gamle virksomhed og modtager mod dette anparter i det nye selskab.

En forudsætning for at gøre dette er, at der udregnes en værdi af virksomheden – en værdi af anparternes ”købesum”. Denne købesum kan også kaldes for anparternes anskaffelsessum.

For at lave denne beregning skal du have hjælp af en revisor. Det er et lovkrav, at der er en revisor forbundet med omdannelsen fra en personligt ejet virksomhed til et selskab.

Det er derfor, vi på JUF.dk har samlet et stærkt netværk af revisorer, der kan bistå med denne skattefrie virksomhedsomdannelse. De står klar til at give dig et tilbud på din sag – og altså hjælpe dig videre med omdannelsen.

Efter omdannelsen modtager du et nyt CVR-nummer. Du skal i den anledning være opmærksom på, at de forpligtelser, din gamle virksomhed indgår i, skal overføres til det nye selskab. Det er heldigvis sjældent et problem.

Hæftelse

Mange ønsker at foretage en skattefri virksomhedsomdannelse for at få begrænset hæftelse.

Du skal dog være opmærksom på, at hvad du har lavet foregående i din virksomhed hæfter du stadig personligt for.

Alt hvad du laver fremadrettet i dit nye selskab sker til begrænset hæftelse – typisk de 80.000 kroner, som er minimumshæftelsen i et anpartsselskab (50.000 kroner per 1.1.2014).

VSO – Virksomhedsskatteordning

Man bør – forinden man omdanner ens personligt ejede virksomhed til et ApS – være opmærksom for muligheden med VSO. VSO står for Virksomhedsskatteordningen og er en skattemulighed for personlige virksomheder, der giver mulighed for bl.a. at spare penge op i selskabet.

Har man benyttet VSO i ens virksomhed, må ens indskudskonto ikke være negativ – her forstået, at man altså ikke må have lånt penge af ens virksomhed, hvis man ønsker at lave en skattefri virksomhedsomdannelse.

Andet om skattefrie virksomhedsomdannelser

I forbindelsen med omdannelsen til et selskab er der en udgift til en revisor. Revisoren skal lave en vurderingsberetning og stå for den praktiske del af omdannelsen.

Denne udgift kan – efter lovændring i 2010 – ikke fratrækkes i regnskabet for det nye selskab. Men det kan dog indgå i regnskabet for den gamle virksomhed.

I forbindelse med omdannelsen til et selskab skal der udarbejdes en række dokumenter:

  • En vurderingsberetning, der skal udarbejdes og underskrives af en revisor. Denne relaterer sig til købesummen forklaret tidligere i denne tekst.
  • Stiftelsesdokumenter og vedtægter for det nye selskab. Det er den helt almindelige procedure i forbindelse med stiftelsen af et kapitalselskab (se: Stiftelse af anpartsselskab).
  • Åbningsbalance for det nye selskab. Denne åbningsbalance viser, hvor mange penge selskabet er god for i forbindelse med overgangen fra personligt ejet virksomhed til selskab.
  • Og kopier til SKAT af alle disse dokumenter samt en kopi af det registreringsbevis, Erhvervsstyrelsen sender til en.

En skattefri virksomhedsomdannelse er ikke en helt lille operation – men alternativet er at betale skatten af det fiktive salg af ens virksomhed nu.

Benyt formularen længere oppe i indlægget til at finde en billig revisor til at hjælpe dig med din omdannelse.

Du skal også bruge en revisorerklæring, hvis du ønsker at omdanne fra et iværksætterselskab til et ApS. Du kan ikke omdanne fra IVS til ApS.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar