SKAL jeg oprette en virksomhed og momsregistrere mig?

Hvornår er det nødvendigt at registrere en virksomhed? Og hvornår er det en god idé? Og hvor meget bøvl er det egentligt at skulle udfylde en udvidet selvangivelse og at skulle høje øje med økonomien i virksomheden?

Mange spirende og unge iværksættere støder før eller siden på følgende problemstilling: Skal jeg virkeligt oprette en virksomhed? Jeg vil mene, at svaret i 98 % af tilfælende vil være et rungende ja.

Herunder skriver jeg hvornår man skal oprette en virksomhed, hvornår det er en god idé og hvad man ellers bør være opmærksom på som ung virksomhedsejer omkring drift.

Hvornår du SKAL

Du skal momsregistrere dig, og altså registrere en virksomhed, når du i løbet af de kommende 12 kalendermåneder står til at omsætte for mere end 50.000 kroner.

Det betyder, at hvis du fra maj til maj står til at tjene mere end 4.000 kroner om måneden skal du oprette en virksomhed og momsregistrere dig. Det følger ikke kalenderåret, altså januar til december.

Du skal omsætte for 50.000 kroner. Det betyder ikke, at du skal tjene, altså have et overskud på 50.000 kroner. Der skal blot løbe 50.000 kroner igennem biksen uanset om dette resulterer i et overskud eller ej.

Det nemmeste vil være at stifte en enkeltmandsvirksomhed, der både er gratis i stiftelse og i drift. Mere om længere nede.

Hvornår du BØR

Hvis du vælger at stifte en enkeltmandsvirksomhed er dette gratis, og det koster ingenting i løbende udgifter. Til gengæld har du mulighed for at fratrække såvel moms som selve varernes værdi, når du køber i firmaregi. Og det er en gave, du kan spare uendeligt mange penge på.

Jeg forstår ikke, når folk spørger, om de virkeligt er nødt til at stifte en virksomhed. Det er dumt at lave forretning uden et CVR-nummer. Du kan ikke fratrække dine udgifter, men du skal stadig betale skat af dine indtægter.

Se ikke det at skulle stifte en virksomhed som en byrde. Tværtimod er den en fantastisk mulighed for reelt set at tjene penge på det hårde arbejde, du laver i forvejen.

Hvor meget besvær er det reelt at have en virksomhed?

Jeg tror at grunden til, mange frygter at skulle stifte en virksomhed, er et urealistisk billede af besværet forbundet hermed.

Hvad du skal med en virksomhed:

 • Gemme dine indtægter og udgifter, fakturaer og bilag. Du skal kunne bevise over for skat, at du har tjent hvad du siger, og du har haft udgifter for, hvad du siger. Dette kaldes bogføring og kan klares med både et decideret bogføringsprogram eller et Excel-ark.
 • Udfylde en udvidet selvangivelse. Du skal have et årsregnskab med et overskud, du kan taste ind på SKATS hjemmeside.

Og det er faktisk det.

En enkeltmandsvirksomhed koster 0 kroner at stifte. Det tager blot få minutter online. Se en video heraf om hvordan selve stiftelsen foregår. Der er heller ingen løbende, faste udgifter, hvis du blot vil have en enkeltmandsvirksomhed – det er sådan en virksomhedsform, langt de fleste starter med.

Du kan også se en mere generel video om enkeltmandsvirksomheder herunder:

Du kan også vælge at stifte et ApS eller stifte et IVS. Dette vil dog have startomkostninger på cirka tusinde kroner og have faste omkostninger hvert år til en revisor. Dette vil jeg ikke anbefale til at starte med, da det er unødvendigt kompliceret for en ung iværksætter, der blot skal i gang og have et CVR-nummer.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (15)
 1. Sebastian

  Hej

  Jeg tror vist jeg skal indgive mine resultater på månedlig basis, ellers har jeg misforstået noget af hvad der stod da jeg oprettede min enkeltmandsvirksomhed.

  Jeg har dog været lidt doven ikke at få en udvidet selvangivelse og jeg har heller ikke angivet mine tal fra Marts.. Kan det må nogle konsekvenser økonomisk, eller er de ligeglade med at jeg blot indberetter alt sidste dag i regnskabsåret?

  Hilsen Sebastian

 2. Fredskov

  Hey

  Mange tak for den fine forklaring af hvor nemt det reelt er 🙂
  Savner dog lidt stadig svar på hvordan lønning fungere for enkeltmands firmaer? Skal man udskrive løn til sig selv, og derefter trække yderligere skat af det?
  eller kan man stadig ‘bare’ trække dem direkte ud, og kun betale skat af det éen gang?

  -Fredskov

  • image description
   Ageras

   Hej Fredskov,

   Hvad der er af overskud tilbage i enkeltmandsvirksomheden er din løn. 🙂 Dette beregnes der personlig indkomstskat af. Det sker, når du indgiver din selvangivelse og udvidede selvangivelse.

   Du kan naturligvis trække ud i løbet af året til privat forbrug. Det skal dog indskrives i dit bogføringsprogram / regnskab, så du kommer til at betale den korrekte skat heraf.

   Mvh. Halfdan

 3. Kristoffer

  Hej! Eksempel 2 hænger da ikke sammen i moms og skat?
  Eksempel 2: Jeg har stadig en webshop, hvor jeg sælger sko, men nu har jeg stiftet en enkeltmandsvirksomhed. Jeg køber for 20.000 kroner sko. 4.000 kroner fratrækker jeg i moms. De resterende 16.000 kroner trækker jeg i skat. Derfor koster mine sko mig reelt set 8.000 kroner at købe. Jeg sælger dem for 24.000 kroner. Det er et overskud på 16.000 kroner. Jeg skal betale skat og har nu tjent 8.000 kroner. Fire gange så meget som uden en virksomhed.
  Kan du ikke tage et kig på det igen?

 4. Thomas Pedersen

  Jeg arrangerer et velgørenhedsløb, hvor stor del af overskud går til velgørenhed. Hvordan skal det registreres? Skal jeg oprette et firma eller kan jeg gøre det som privat? Har afholdt det første og får formentlig et ordentlig hak af skat. Der kom penge ind fra tilmeldingen og sponsorat som kom på ialt ca. 50.000kr. Der er overskud på ca. 20.000kr som skal tildeles velgørenhed. Hvordan takler jeg den fremover og kan jeg forvente et hak?

 5. Susanne

  Jeg skriver artikler og fagbøger, som er begyndt at kaste royalties og Copydanmidler af sig. Vil det være en fordel for mig at oprette en enkeltmandsvirksomhed?

  Gode hilsner

 6. Gitte Lindberg

  Jeg overvejer at oprette en coachvirksomhed ved siden af mit arbejde. Kan jeg fratrække udgifter til indretning af lokale hvis jeg har/ ikke har oprettet et firma. Umiddelbart regner jeg ikke med at tjene 50.000 på årsbasis – i hvert fald ikke i startfacen. Vil du råde mig til at oprette et firma i denne situation?

 7. Mohammed

  “Jeg forstår ikke, når folk spørger, om de virkeligt er nødt til at stifte en virksomhed. Det er dumt at lave forretning uden et CVR-nummer. Du kan ikke fratrække dine udgifter, men du skal stadig betale skat af dine indtægter.”

  Jeg er lidt i tvivl om hvordan man oplyser skat op sin indtægt og for trukket skat af den hvis man køre det over cpr. nr.?

  Jeg lave en til 2 gange om året hjemmesider på 3000kr. Kan ikke se hvorfor jeg skal oprette cvr. nr. med mindre jeg laver mange hjemmesider, f.eks. 10 stk. om året.

  Mvh
  Mohammed

 8. Karin Nielsen

  Hej
  Kan du bekræfte mig i, at hvis jeg fakturere for max 49.999 kr. på 12 måneder, så skal virkesomheden jeg sender faktura til indberette det fakturerede beløb på skat.dk som B-indkomst under mit cpr.nr.?
  Mange hilsner og på forhånd tak.
  Karin

 9. Martin

  Hvad nu hvis min enkeltmandsvirksomhed har så få udgifter (ingen?) og er en ren servicefunktion, som ikke sælger nogen fysiske produkter og ydermere er honorar-lønnet/B-indkomst? Så er der vel næppe den store fordel i at være momsregistreret, med mindre man tjener 50.000 eller derover?

  Der er jo ikke noget at trække moms fra, når min servicevirksomheds eneste ‘udgift’ er slitage på mine cykeldæk (jeg kører skrald for folk som vil betale for det).

  Mvh
  Martin

 10. Karl Kristian Dall

  Hej . Man behøver ikke at lade sig CVR registrere for at trække noget fra i dit regnskab når det er under 50000 kr. Jeg skal igang med en lille handyman firma og vil lige se det an om jeg kommer over de 50000 kr. Ved små investeringer af maskiner, værktøj m.m. kan man fratrække 12900 i straks afskrivning. kommer jeg over de 50000 skal jeg betale moms fremover. og kan få moms tilbage på større indversteringer over de 129000 kr.

 11. Søren Nicolaisen

  Min kone ønsker at etablere sig som alternativ behandler. Det er et stort hop at tage, da hun går fra at være flexjobber, til at hoppe ud i det. Hun har gennem det seneste år deltaget i flere bekostelige kurser, bl.a. her i sommer i Prag. Ved siden af, sælger hun lidt tupperware, der dog endnu ikke har genereret overskud, da hun har investeret pengene hun har omsat i produkter til brug for fremvisning. Virksomheden som behandler er så vidt jeg ved – momsfritaget, mens det at sælge produkter fx fra Tupperware skal momses. Mine spørgsmål er følgende: De udgifter hun har haft ifm kursusvirksomhed for at uddanne sig, kan hun fratrække det i sit regnskab, også selvom virksomheden på tidspunktet for kurser/erne ikke endnu var etableret? HVordan er det klogest at håndtere såvel den “alternative” behandling, med salg af Tupperware, i en og samme virksomhed, eller er det umuligt? Jeg ville bloive glad for lidt hjælp, da disse spørgsmål er få blandt mange, der vender tilbage konstant. mvh Søren

 12. Kay

  Hej:)

  Jeg har en hjemmeside hvor jeg (frivilligt) anmelder bøger, skal jeg registrere det som enkeltmandsvirksomhed?

  Jeg ved ærligt talt ikke engang om det overhovedet går ind under kategorien ‘virksomhed’, og indtil nu har det da bare været en lille hobby jeg fik gratis bøger ud af, men nu har jeg fået tilbudt et sponsorat og jeg har absolut ingen anelse om hvad næste skridt er

  • image description
   Ageras

   Hej

   Du skal have et CVR-nummer, hvis du forventer en omsætning på mere end 50.000 kr. inden for de næste 12 måneder.
   Hvis dette ikke er tilfældet, behøver du ikke at registrere din hjemmeside som en enkeltmandsvirksomhed.

   //Malte, Ageras

 13. Berit Bøgh

  Hvor er linket til hvordan man opretter en enkeltmandsvirksomhed blevet af?