Rentefri familielån

Et rentefrit familielån er løsningen, hvis du ønsker at hjælpe fx dit barn med at købe en bolig, men ikke ønsker at betale gaveafgift ved at give pengene enten som en gave eller et arveforskud.

Hvis du giver dit barn 1 million kroner i gave skal der betales gaveafgift af det, der går over 58.700 kroner, hvilket man hvert år må overføre frit til hver arving. Gaveafgiften på en livsarving som et barn er 15 % – derfor ville omkring 140.000 kroner skulle betales i afgift til staten, hvis du ville give dit barn pengene her og nu.

Tilfældet er det samme hvis du vælger at give dit barn et arveforskud. Arveforskuddet skal, hvis det falder over 58.700 kroner om året, falde ind under samme regler som gaver skal.

Men så kan du i stedet give et rentefrit familielån. Se en video herunder og læs videre under videoen:

Et rentefrit familielån er et lån fra dig til fx dit barn. Der oprettes et gældsbrev, så der ingen tvivl er om, at det er et lån og ikke en gave eller anden overførsel. Til lånet er det aftalt, at der ikke er faste afdrag og at der ikke skal betales renter.

Herefter kan du vælge at blive “spontant gavmild” hvert eneste år og afskrive 58.700 kroner af lånet. Dette beløb må du overføre hvert år uden at betale afgift.

Du må ikke nedskrive i gældsaftalen, at gælden bliver nedskrevet med et fast beløb som 58.700 kroner om året. Så er der tale om en overførsel og ikke et lån. Du er nødt til, fra år til år, at tage stilling til, om du fortsat ønsker at afskrive lånet med så og så meget.

Få hjælp af en advokat til at lave et rentefrit familielån. Udfyld formularen herunder – så er du hurtigt videre:


1

Udfyld form
med oplysninger

2

Modtag 3 tilbud
pr. mail el. telefon

3

Vælg bedste og
billigste advokat

arrow
Nævnt i:

Alle arvinger får ikke lige meget

Vælger du at give et rentefrit familielån til dit barn og afskrive gælden med 58.700 kroner om året ender alle dine arvinger ikke med at få lige meget, når du går bort. De 58.700 kroner modregnes ikke for det barn, der har fået det rentefrie lån. Dette er modsætningen til at give et arveforskud, hvor ens forskud bliver modregnet, når arvelader går bort og den endelige arv rent faktisk skal beregnes.

Du kan eventuelt vælge at overføre 58.700 kroner til alle arvinger hvert eneste år. Arvingen, der har fået et rentefrit familielån, får pengene som afskrivning af gælden, mens de andre arvinger blot får pengene overført til egen konto. På denne måde ender alle arvingerne med alligevel at få lige meget i sidste ende, om end der er tale om en noget mere kompliceret operation.

Familielån også for andre end familie

Et “familielån” er i og for sig en lidt uheldig betegnelse. Du kan sagtens lave et rentefrit lån til fx din nabo eller en kollega under samme omstændigheder – at du hvert år lige pludseligt vil afdrage et vist beløb.

Hvis I som forældre ønsker at give jeres barn så mange penge som muligt uden at ifalde gaveafgift eller arveafgift kan I hver og især yde et rentefrit familielån og afdrage dette med 58.700 kroner om året. Grænsen gælder per arvinger per arvelader; derfor kan 2 forældre afdrage 2x beløbet til ét barn ved at skille lånet op i to separate lån.

Gældsbrev

For at lave et rentefrit familielån kræves som nævnt et gældsbrev. Dette gældsbrev kan man enten fatte ved at gribe pen og papir og selv skrive det, ved at købe og downloade en skabelon online eller – hvis der skal være helt styr på det – at hyre en advokat til at tage sig af gældsbrevet. Det sidste kan anbefales, da et gældsbrev ikke vil koste mere end cirka 1-2.000 kroner at få skabt ved en advokat. Så er der helt styr på de juridisk omstændigheder.

Eksempel: Jeg har et barn, der ønsker at købe en lejlighed, og jeg ønsker at bidrage med 1 million kroner. Hvis jeg bare overfører 1 million kroner skal mit barn betale omkring 140.000 kroner i gaveafgift. Derfor laver jeg et rentefrit familielån og får en advokat til at skabe et gældsbrev for 1.500 kroner. Herefter bliver jeg hver eneste december meget gavmild og afskriver beløbet med 50.000 kroner. Efter 20 år er lånet held indfriet og der er ikke blevet betalt arveafgift eller gaveafgift af beløbet.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (8)
 1. Alfred Korsgaard

  hej
  Jeg har lånt min søn ca. 150.000 for 4 år siden.
  Vi har bare aftalt, at han betaler tilbage, når han kan.
  Kan der sættes noget op, så jeg kan få nogle skattefordele, så længe lånet kører?
  På forhånd tak

 2. Kaj Lunde Jensen

  Vi er en familie Mor -Far og fem børn vi er fra fra 1936 -1937-og har en formue på ca . 10 mllioner fordelt på ca. det halve i fast /gældfri ejendom og resten i papir og penge . Hvordan kan vi undgå at der skal betales skat af dette?
  Med venlig hilsen
  Kaj Lunde Jensen.

 3. Jolanta Hansen

  Jeg har en mor boende i Polen, hun ejer en lejlighed, den er 150.000 PLN værd.
  Hun ville overdrage/forære den til mig mens hun liver. For nylig har vi fået advokaten i Polen til at udarbejde et dokumentet, som gør mig til ejer er lejligheden.
  Kan du svare på disse spørgsmål?
  Skal jeg anmelde det til Skat og hvornår er fristen?
  Skal jeg betale afgift her i Danmark?
  Hvis der skal betales afgift kan jeg undgå det ved at oprette familelån og hvordan det skal gøres?
  På forhånd tak

 4. Thomas Fog Jensen

  I forbindelse med, at forældrene spontant får lys til at give de 60.000 kr ca i gave er det så nødtvendigt, at pengene bliver fysisk overført eller er det nok, at forældrene bare nedskriver gælden med en kvittering eller lignende?

  Mvh. Thomas

 5. Sussi

  Hej
  Vi arbejder på at udfærdige et familielån uden renter. Dog bor min far i Schweiz, og det er ham der skal låne mig pengene nogle måneder til en bil. Er der noget vi skal være opmærksom på, når han er bosiddende i Schweiz?
  Mvh Sussi

 6. Henny Mortensen

  Jeg sidder i uskiftet bo og har ingen livsarvinger.Der er skrevet testamente til fordel for 5 niecer og nevøer.Jeg ønsker måske at oprette et gældsbrev på 100.000kr til den ene nevø, som han afdrager, når han kan, men rentefrit. Jeg tænker, han har brug for “arven” nu.Skal det opgives til skattevæsenet for nogen af os, eller er det mellem ham og mig?

 7. Pia de Neergaard

  Jeg kan ikke komme videre til 2 og 3, i forhold til at få et tilbud pr. mail. Har prøvet 3 gange 🙁

  Derudover, irriterer det mig, at man skal indtaste tlf.nr. da jeg ikke ønsker opringning fra 3 “sælgere”, men gerne vil have lov til at læse tilbudende i fred og ro.

 8. lise nielsen

  jeg har et barnebarn der skal arve et hus efter mig ,kan jeg også lave gældsbrev til ham han er kun 8 år gammel