Forenklet privat skifte

Et forenklet privat skifte er reelt set et privat skifte, hvor der dog alene udarbejdes en åbningsstatus og altså ikke en boopgørelse. Skæringsdatoen er dødsdatoen og aktiver samt passiver opgøres samt fordeles ud fra denne dato.

At lave et forenklet privat skifte er hurtigere og billigere end et regulært privat skifte. Visse betingelser skal dog være opfyldt for, at man kan lave et forenklet skifte. Det væsentlige er, at det offentlige ingen skattemæssig interesse har i boet, hvilket betyder, at der hverken skal betales dødsboafgift eller boafgiftfor at man kan lave et forenkelt privat skifte.

Cirka 30 % af de danske private skifter opfylder kravene for et forenklet privat skifte. Ikke alle benytter sig dog af muligheden, da det kan have visse skattemæssige konsekvenser. For mindre boer vil et privat skifte som hovedregel være en god og hurtig løsning.

Søger du rådgivning omkring, hvorvidt et privat skifte for dig vil være en god idé, eller har du allerede bestemt dig og ønsker du advokathjælp til alt det praktiske i forbindelse med skiftet?

JUF.dk kan hjælpe dig med at finde den billigste advokat til dit private skifte. Det sker ved hjælp af formularen herunder. Når du har udfyldt denne vil du modtage tilbud fra op til 3 advokater, der kan hjælpe dig videre med det samme. Herefter har du mulighed for at vælge enten den billigste advokat eller den, der giver dig den bedste fornemmelse (og ofte vil de to være den samme).

Formularen er gratis og uforpligtende. Kom videre med det samme herunder:


[jufform type=”dodsboer” link=”Find advokat til forenklet, privat skifte nu”][/jufform]

Betingelser for forenklet privat skifte

Som nævnt skal visse betingelser være opfyldt for, at man kan vælge et forenklet privat skifte. Der må ikke skulle betales afgifter eller skatter.

Først og fremmest betyder det, at boets størrelse ikke må være over 2.595.000 kroner (2013-tal). Over dette beløb skal der betales dødsboskat.

Dernæst er der to situationer, hvor det kan lade sig gøre at lade det private skifte ske under forenklede vilkår:

  1. Hvor der alene er en ægtefælle som arving. Ægtefæller betaler ikke arveafgift og det offentlige har derfor ingen skattemæssige interesser i boet.
  2. Hvor boet er så småt, at andre arvinger uanset at de ikke er ægtefælle ikke skal betales afgift. Det sker, hvis boets nettobehandling er under 264.100 kroner (2013-tal), da dette er bundfradraget. Der må ydermere ikke være arvinger, der skal betale den særlige tillægsboafgift på 25 %. Såfremt der er tale om et skifte efter et uskiftet bo, er der dobbelt bundfradrag.

Såfremt disse betingelser er opfyldt skal de almindelige betingelser for et privat skifte stadig være opfyldt. Dette er, vigtigst af alt, at arvingerne skal være enige om, hvordan det private skifte skal foregå, hvordan goderne skal fordeles. Uenighed betyder, at et bobestyrerbo er eneste mulighed, da et privat skifte herved udelukkes.

Derudover må privat skifte ikke være udelukket ved testamente m.v.

Se en video herunder omkring de almindelige regler for et privat skifte:

Retsafgift med forenklet privat skifte

Retsafgiften, der skal betales til Skifteretten, er mindre med et forenklet privat skifte end ellers.

Under et almindeligt skifte betales der 2.500 kroner for boer med en størrelse under 1 million kroner og 9.000 kroner for boer på størrelser over 9.000 kroner.

Med et forenklet privat skifte betales der blot 1.000 kroner i retsafgift.

Hastighed?

Et almindeligt privat skifte kan tage op til 2 år at afvikle. Man har hele 6 måneder til at aflevere den indledende åbningsstatus.

Et forenklet privat skifte, hvor der ikke skal udarbejdes samme oversigter til det offentlige, er heldigvis hurtigere. Et skifte kan klares på under et halvt år inklusiv alle juridiske dokumenter samt fordeling af eventuel arv til arvingerne.

JUF.dk anbefaler at bruge en advokat til skifte af boet – også hvis der er tale om et forenklet privat skifte, hvor det dog vil koste mindre end med både et regulært privat skifte og i særdeleshed et bobestyrerskifte. At de rette dokumenter udfyldes korrekt, at tidsfrister overholdes og at boet i det hele taget skiftes efter gældende regler er svært at sikre midt i sorg og almindelig forvirring over den afdødes bortgang.

Ved at indhente tilbud fra op til 3 advokater på JUF.dk til ens dødsbo er det tilmuligt muligt at finde den rette advokat – til den rette pris.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)
  1. René Mikkelsen

    Jeg vil gerne spørge om..
    Hej Halfdan
    Hvis døds boets størrelse er over kr. 2595.000 i samlede aktiver, skal der betales dødsbo skat. Hvor meget/stor er denne skat ?