Månedens Advokat April 2014 – Thomas Samsø Bloch

25 minutter nord for København med toget mod Helsingør finder man i Humlebæk kontorfællesskabet Lokaladvokaterne bestående af 3 advokater – herunder advokat (L) Thomas Samsø Bloch.

Thomas bliver den første advokat i en serie, hvor vi på JUF.dk vil sætte fokus på vores dygtige samarbejdspartnere. Det er et forsøg på at sætte et ansigt på juraen – paragraffer og advokattitlen er en ting, men i sidste ende er det et menneske, man arbejder sammen med, når man får bistand af en advokat.

Og en advokat, man kan være heldig at få bistand af i forbindelse med fx køb af fast ejendom, gennemlæsning af kontrakter og så fremdeles er Thomas.

Se Thomas’ profilside på JUF.dk her.

thomas samsø bloch”Advokat” lå ikke i kortene

Nogle søger ind på jurastudiet fordi, at de vil være idealistiske anklagere for staten – andre fordi, de har læst, at jurister og advokater har mulighed for at tjene mange penge.

Hverken eller har været grunden til, at Thomas i sin tid søgte ind. Det var nærmere et tilfælde efter at Thomas i et par år havde arbejdet i den grafiske branche.:

”Mine venner på jurastudiet fortalte de sjoveste historier, og så endte jeg der – jeg vidste bare, at det skulle være noget samfundsfagligt”.

Efter 5 år på Københavns Universitet søgte Thomas i øst og vest – stadig uden at vide, om han skulle være advokat, virksomhedsjurist, anklager, kommunalt ansat eller noget helt femte. Her fik han tilbudt en stilling i KODA, hvor han endte med at sidde i 5 år som juridisk konsulent og kommunikationsrådgiver.

Herefter blev han ansat som advokatfuldmægtig under en ældre advokat, hvor det var aftalen, at Thomas løbende skulle ”indsluses” og principalen udsluses mod en pensionstilværelse. Derved endte Thomas reelt med at blive fuldmægtig. Men det var ikke en plan:

”Jeg har ikke haft en drøm fra folkeskolen om, at jeg skulle den eller den vej. Tingene er sket ret tilfældigt, men altid ud fra, at det skal passe ind med resten af mit liv, lige nu mine 3 børn i folkeskolen”.

At Thomas har startet egen advokatvirksomhed i kontorfællesskabet var blot fordi, det passede godt ind:

”Setuppet i dag er, at jeg er selvstændig. Ikke fordi jeg har et brændende ønske om at være selvstændig, men det er måden, jeg kan være fleksibel på”.

Lokaladvokaterne facade

Skaffede selv kunder til at starte med

Da Thomas startede som advokatfuldmægtig, skulle han selv skaffe hovedparten af sine opgaver – ligesom mange advokatfuldmægtige i generalistkontorer i dag skal.

”Det var noget med benhård kanvas, at sætte skilte op og at vi havde en lille gruppe af eksisterende kunder i firmaet” fortæller Thomas.

Sådan er det også for mange fuldmægtige i dag. Her er der siden kommet diverse udbudstjenester som JUF.dk til, og fokus på især netværk kan være større end tidligere.

Lige netop netværksdelen har Thomas dog aldrig dyrket aktivt:

”Jeg er et socialt menneske og kender mange, men jeg har aldrig deltaget i netværksarrangementer for bare at skaffe kunder. Det er relationen og den fælles interesse for et emne der skaber netværket. Hvis det kaster kunder af sig, er det jo bare flødeskum på toppen”.

Lokaladvokaterne front ud til vejen

Advokatbranchen ændrer sig – og det gør advokatens rolle også

Advokatbranchen er kendt som en af de mere konservative brancher i Danmark. Og det på godt og ondt:

”Hvis vi tror, at advokatbranchen er som for 20-25 år siden, må vi tro om” fortæller Thomas og fortsætter:

”Rådgivning og juridisk bistand bliver udbudt af rigtig mange i dag og på alle mulige og umulige måder. Der er altid nogle, der finder på nye ting, og de sidder ikke og venter på, om det er afprøvet og juridisk holdbart – de gør det bare. Virker det ikke, gør de noget andet. Mens de gør det, sidder vi advokater og triller tommelfingre og venter på, at kunderne kommer ind af døren af sig selv. Hvis det bliver ved med at være indstillingen, så dør vi stille og roligt”.

Hele rådgiverkonceptet kan i det hele taget være døende. Det at gå til en fagmand for at få rådgivning hører datiden til fordi, at vi i dag indhenter information på en anden måde. Tag smartphonen op af lommen og hav informationen under dine fingre i løbet af få sekunder med en søgning på Google. Folk kan i høj grad selv løse deres problemer og på denne måde blive rådgiverens rolle en anden.

Derudover er branchen i det hele taget under pres fordi, at der er færre opgaver end før den økonomiske krise og mange flere forskellige og lettilgængelige koncepter, der er med til at presse prisen.

Thomas råd til advokater i dag er, at man skal have fokus på ens rolle ikke som advokat, men som problemløser. Advokatgerningen er ikke en hyldevare. Og folk går ikke nødvendigvis til en advokat i dag, hvis de skal have løst et problem. Det skal man tage hensyn til og agere efter.

Og ikke alle advokater tager dette tilpas seriøst mener Thomas og nævner i den forbindelse en netværksgruppe iværksat i et samarbejde mellem Danske Advokater og Innovationlab sidste år. ”Idéen var at vi ved en række netværksmøder skulle diskutere branchens fremtid og advokatens skiftende rolle. Alle medlemmer af Danske Advokater fik muligheden for at deltage.

10 deltog.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar