Gældssanering

Gældssanering er en mulighed for ved Skifteretten at få nedskrevet ens gæld. Der gælder strikse krav for, hvornår man kan få gældssanering, og blot cirka 30 % af alle ansøgninger til gældssanering bliver godkendt.

Cirka 5-7.000 personer ansøger om gældssanering hvert år og under en tredjedel af disse får altså bevilget sanering.

Dine chancer for at gå gældssanering – altså en permanent nedskrivning eller komplet afskrivning af din gæld – øges markant, hvis du har en professionel ved din side til at udforme ansøgningen.

Du skal opfylde en række krav for at få gældssanering. Nærmere bestemt er der en række ting, der ikke må være gældende for dig. Kan du krydse en eller flere punkter af i følgende liste har du ikke mulighed for at få gældssanering:

 • Hvis du har uafklarede økonomiske forhold – altså hvis du er studerende, arbejdsløs, hjemløs, mellem jobs eller lignende
 • Hvis du har handlet uansvarligt økonomisk i et af følgende scenarier:
  • Du har stiftet gæld hvor du ikke kunne opfylde (eksisterende såvel som nye) økonomiske forpligtelser
  • Du accepterede og påtog en finansiel risiko, der var større end dine forhold tillader
  • Du har opnået forbrugsgæld
  • Du har fået gæld til det offentlige
 • Du har væsentlig gæld fra enten strafferetlige eller erstatningsretlige forhold
 • Du ikke har brugt en mulighed for at afdrage på din gæld, da du havde midler til det
 • Du har forberedt dig på og levet efter at få gældssanering på et tidspunkt
 • Du stifter yderligere gæld efter ansøgning til gældssanering er indsent

I store træk handler det om, at du ikke må have stiftet gæld for bevidst at løbe fra den senere. Gældssanering er forbeholdt de få. Men det er en mulighed for permanent afskrivning eller nedskrivning for dem, der overholder ovenstående betingelser.

At Skifteretten tror, man overholder ovenstående betingelser er langt hen ad vejen et spørgsmål om at udforme ens ansøgning korrekt. Her kan man med fordel benytte en advokat med speciale i gældssanering.

Du har mulighed for at finde en advokat til at hjælpe dig på JUF.dk – det sker ved hjælp af formularen herunder. Du får tilbud fra op til 3 advokater med speciale i gældssanering, der har mulighed for at hjælpe dig videre her og nu.

Du er hurtigt videre!


Hvor lille kan min gæld være?

Der er ingen faste grænser for, hvornår man kan få gældssanering. Du skal altså ikke have en gæld på over X-kroner for at kunne få gældssanering.

Det handler om en afvejning af din gæld og dine indtægtskilder.

Det væsentlige er, at din gæld for dig er helt uoverskuelig at skulle betale. At du med din nuværende indtægtskilde ikke har reel mulighed herfor og at du ikke står til at øge din indtægt ej heller. Hvis du er ung og har mange år tilbage på arbejdsmarkedet tæller dette imod at give dig gældssanering, da du her har reel mulighed for at tilbagebetale din gæld med hårdt arbejde.

Gæld med sikkerhed i aktiver tæller ikke med. Dette kunne være i din faste ejendom såsom en lejlighed.

Tilbagebetaling i 5 år

Gældssanering er ikke blot noget, du får – du skal, populært sagt, yde, før du kan nyde.

Det er vigtigt at man ikke kan stifte gæld og løbe fra den i Danmark. Det stiller kreditor i en ringe situation.

Hvis du får tildelt gældssanering vil det derfor også typisk være et krav, at du med alle midler muligt (naturligvis under rimelige vilkår) afdrager på gælden i 5 år før afskrivningen eller nedskrivningen får virkning. Din ret til at fremføre et skattemæssigt underskud reduceres i de 5 år også.

Hvis du under din gældssanering er så heldig at vinde i Lotto eller arve stort står din sanering stadig ved magt – det er blot heldigt for dig. Skifteretten kan dog underkende din gældssanering, hvis du har fx har afgivet falske informationer eller fortiet væsentlige informationer for at opnå den til at starte med.

Gældssanering er ikke sidste udvej

For mange kan gældssanering føles som den eneste mulighed, hvis man er faldet i dyb gæld. Det er det sjældent.

En udmærket løsning for mange vil være i samarbejde med bank, en advokat eller en uvildig finansrådgiver at forsøge at lægge et budget for fremtiden – et budget, der skaber luft til, at det er muligt at påbegynde tilbagebetalingen af ens gæld.

Særlige regler for ægtepar

Hvis du er gift har dette en særlig betydning i forhold til at få gældssanering.

Såfremt din gæld er stiftet efter, ægteskabet er indgået vil din ægtefælles økonomi blive medregnet, når rådighedsbeløbet udregnes.

Undtagelsen til dette er, hvis I har særeje i jeres ægteskab, da særejet ikke vil blive medregnet.

Læs mere om særeje og fælleseje her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (1)
 1. Lise Tjerrild

  Jeg har en masse gæld, som efterhånden er blevet helt uoverskueligt for mig. Hver måned optager jeg efterhånden nye lån, for at kunne betale de andre. Det er en ond cirkel.vil gerne høre, om nogen kan hjælpe med det?
  Skylder omkring 260000 kr. Er i fast arbejde.