Forvandlingsdom

Inden for strafferetten er det muligt at blive straffet enten med fængsel eller bøde, dømmes man skyldig i en straffesag. Ydermere er det med fængsel muligt at blive straffet med både ubetinget fængsel og betinget fængsel.

I Danmark er det muligt at ”sidde bøden af”, forstået på den måde, at man får en ’forvandlingsdom’, hvis man ikke kan eller vil betale ens bøde. Forvandlingsdommen betyder, at ens bøde ikke skal betales, men at man til gengæld skal sidde i fængsel i en række dage.

Hvor lang tid man skal sidde i fængsel (hvor lang tid man skal bruge på at ’sidde bøden af’) afhænger af bødens størrelse. Det følger af et fast skema og bestemmes således ikke af dommeren fra den enkelte sag til den anden (i modsætning til bøden).

Eksempel: Du har fået en bøde på 7.500 kroner. Da bøden er mellem 5.999 kroner og 10.000 kroner jf. Skemaet nedenunder, vil du få en forvandlingsdom på 10 dage, hvis du enten ikke kan eller ikke vil betale din bøde.

Betaler du ikke bøden på 7.500 kroner, ryger du altså i fængsel i 10 dage.

Maksimalt 60 dage

Uanset hvor stor ens bøde er, kan man ikke få en forvandlingsdom på mere end 60 dage. For et par år siden blev en kriminel idømt en bøde på 11 millioner kroner. Forvandlingsdommen for denne er altså også 60 dage. Det betød, at den kriminelle kunne ’sidde bøden af’ over de 60 dage til en timeløn på lidt over 8.000 kroner.

Læs mere om forsvarsadvokater her.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar