Ejeraftalen – Det vigtigste dokument, I har glemt at lave

Når to eller flere personer vælger at lave en virksomhed sammen i form af et interessentskab, et iværksætterselskab eller et anpartsselskab, er der få regler, der regulerer det interne forhold.

Det betyder, at der ikke er noget svar på spørgsmål som:

  1. Hvad sker der, hvis en af os bliver skilt og er nødt til at sælge hans del af selskabet for at betale boslod?
  2. Må ejerne pantsætte deres ejerandele?
  3. Har medejerne en forkøbsret, hvis en ejer ønsker at sælge sine ejendele?
  4. Hvad forpligter ejerne sig til at levere – og hvad sker der, hvis de ikke leverer?

Det kan slå en ellers lovende virksomhed ihjel, hvis man “glemmer” eller undlader at tage stilling til sådanne svære spørgsmål til at starte med.

Løsningen på ovenstående problemstilling hedder en ejeraftale – det vigtigste dokument, I nogensinde har glemt at lave.

Hvad sker der, hvis..

Ejeraftalens formål er at regulere forholdet mellem ejerne, hvis noget ikke går, som det skal og samtidigt at bestemme faste rammer for samarbejdet.

Med en ejeraftale kender partnernes deres forpligtelser og rettigheder. De er skrevet ned og ejerne kan forholde sig til dem.

Hvis noget “går galt”, skal de ikke sammen finde ud af, hvad de nu gør – det kan være svært, når det er gået galt og partnerne først er blevet sure på hinanden. De har i stedet for, mens alt var fred og gammen, taget stilling til udfordringerne.

Kan laves selv eller advokat

En ejeraftale – også undertiden kendt som en juridisk auktionærkontrakt – er blot en skriftlig aftale underskrevet af partnerne. I kan altså tage et stykke papir, nedfælde betingelserne for samarbejdet i selskabet, skrive papiret under, og så har I en gyldig ejeraftale.

Det anbefales dog herfra at få hjælp fra en erhvervsadvokat til at skrive ejeraftalen. På den måde sikrer I, at alt bliver taget med i kontrakten. En vandtæt ejeraftale kan redde virksomheden, går der først skår i samarbejdet eller sker der noget af det, der ‘ellers kun sker for alle andre’.

Prisen for en ejeraftale fra en advokat er oftest mellem 10.000 kroner og 20.000 kroner som et af et selskabs absolut vigtigste dokumenter.

Med JUF.dk kan du dog være heldig at finde en ekstra skarp pris ved at sende din opgave i udbud. Ved at udfylde nedenstående formular får du tilbud fra 3 advokater på oprettelsen af ejeraftalen til jeres selskab. Med 3 tilbud i hånden fra advokater, der godt ved, de er i konkurrence med hinanden kan I være sikre på ikke at komme til at betale for meget:

Det er gratis og uforpligtende at indhente 3 tilbud fra advokater:

[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Find advokat nu”][/jufform]

Med oventående formular sikrer I, at der er taget stilling til ting som drag along og tag along-klausuler, shotgunklausuler, samarbejdsvanskeligheder samt andre rettigheder og forpligtelser.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar