Børnetestamente

Med et børnetestamente er det muligt på forhånd at bestemme, hvem der skal have forældremyndigheden og ansvaret over for dit barn, såfremt du dør før barnet juridisk set bliver voksent i en alder af 18 år.

Vi er ikke alle så heldige, at vi når at opleve pensionsalderen. Sygdom, trafikuheld og lignende tager hvert år livet af tusindvis af danskere, hvoraf mange af disse har børn. Dør begge forældre – eller eventuelt den forælder med forældremyndigheden – kan en langt og ressourcespildende sag om forældermyndigheden gå i gang bagefter, men alt dette kan undgås ved hjælp af et børnetestamente.

Et børnetestamente er en erklæring over, hvem du ser bedst egnet til at varetage dit barn, såfremt du selv dør før end barnet bliver voksent i en juridisk forstand, hvilket sker når barnet fylder 18 år.


[jufform type=”familiearveret” link=”Få 3 tilbud på et børnetestamente”]

Gør som mange andre hver eneste dag:

JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at hjælpe med at oprette et børnetestamente. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud. [/jufform]

Er du gift, og bor du sammen med barnets anden forælder, vil denne automatisk overtage hele forældremyndigheden alene, såfremt det kun er dig, der dør tidligt. Men har du forældremyndigheden alene, eller dør I begge to samtidigt, er det en stor fordel at have et børnetestamente at støtte ret på.

Den helt store fordel med et børnetestamente er, at barnet eller børnene slipper for at blive trukket igennem en lang og opslidende sag ovenpå deres forældres død om hvem, der fortsat skal have ansvaret for dem. Hvis børnetestamentet klart dikterer dette, er der ikke mere at raffle om – hvis personerne i børntestamentet da ønsker at påtage sig det ansvar, det følger at have børn boende.

Hvordan oprettes et børnetestamente?

Et børnetestamente kan oprettes både ved hjælp fra en advokat og uden. Der er ingen formelle krav til et børnetestamente. Sørg blot for umiskendeligt at underskrive, at det er dig (og barnets eventuelle anden forælder), der ønsker følgende for barnet, såfremt I skulle dø tidligt. En datering af børnetestamentet er også nødvendigt.

En ofte set konstruktion for børnetestamenter er, at forældrene laver et børnetestamente, hvorefter den anden forælder får forældremyndigheden, såfremt kun den ene dør. Dette er efterfulgt af en liste på 2-3 personer eller par, der får forældremyndigheden i prioriteret rækkefølge, såfremt de ønsker denne, naturligvis.

Et børnetestamente kan både oprettes som en selvstændig erklæring, men også som en del af et større og mere bredt omfavnende testamente såsom et vidnetestamente eller et notartestamente.

Hvad koster det at få lavet et børnetestamente?

Det behøver ikke at koste noget at lave et børnetestamente, da hverken en advokats assistance eller tinglysning er påkrævet. Derfor kan et børntestamente skabes ganske gratis på en time eller to en eftermiddag.

Du kan dog med fordel bede en advokat om hjælp til processen, da denne kan tage en kopi og opbevare den sikkert, hvorved du er helt sikker på, at børnetestamentet bliver fulgt, skulle dette blive nødvendigt. Det er før set, at børnetestamenter er blevet væk, og de normale regler for forældremyndighed har været nødt til at blive fulgt.

At få en advokat til at assistere med udformningen og sikringen af et børntestamente koster typisk 3-4.000kr som et engangsbeløb. Der er ingen følgende eller løbende udgifter ved et børnetestamente assisteret af en advokat.

Et børnetestamente kan frit tilbagekaldes til hver en tid, ligesom det igen kan skabes, hvis omstændighederne med fx. barnets anden forælder væsentligt forandres.
Hvis I har oprettet jeres børnetestamente som en del af et notartestamente, er I dog nødt til officielt at tilbagekalde det gamle og kreere et helt nyt testamente.

I forældreansvarslovens §§ 15 og 16 kan du læse mere om fordelingen af forældremyndigheden efter ens død.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)
 1. Lis Albertsen

  Børnetestamente angående min søn på 13 år
  Jeg har fuld forældremyndighed og han ser ikke sin far Har ikke set ham i nu 3 år og og ingen planer derom

  • image description
   Ageras

   Hej Lis

   Jeg er lidt usikker på, hvad du spørger om?

   //Malte, Ageras