Arveforskud

Et arveforskud er, som det lyder, en forskud på arven. Forskellen på at give en kommende arving en gave og et arveforskud er at arveforskuddet vil blive modregnet i den samlede arv, hvorimod en gave ikke vil.

Et arveforskud kan udføres i 4 forskellige “ting”; værdipapirer, penge, eftergivelse af gæld, eller som materielle genstande. Reglerne for arveforskud kan du selv læse om i arvelovens §§ 43 til 47.

Sådan giver man et arveforskud

Faktisk kan man nøjes med at overføre det ønskede beløb til arvingens bankkonto, også ringe eller maile og fortælle at det er forskud på arven. Der er nemlig ingen formkrav når det kommer til at give arveforskud. Vi anbefaler alligevel at man får det dokumenteret på skrift, for at undgå evt. problemer senere hen. Dette gøres med en såkaldt arveforskudskontrakt, som er et dokument hvor man skriver at her er tale arveforskud, samt hvem der er arving, samt hvem personen arver fra og selvfølgelig hvad personen arver.

Som nævnt tidligere er der ingen formkrav til et sådan dokument, derfor kan du i princippet bare lave et selv, du kan dog også få hjælp fra en advokat, hvis du vil være helt sikker på at alt går 100% korrekt til. En mellemting er at købe en af de standard kontrakter der findes online, for nogle hundrede kroner.

Hvem kan egentlig få arveforskud og hvordan med afgifter?

Man kan kun give sine børn, børnebørn og stedbørn arveforskud. Man kan dog også give arveforskud til f.eks. sin bror eller nevø, men så skal disse betale normal indkomstskat. Kun livsarvinger må modtage arveforskud efter gaveafgiftsreglerne.

Det afgiftsfrie grundbeløb er på 58.700 kroner, beløb modtaget over denne grænse skal der betales afgift af. Hvis jeg f.eks. har 5 børn, jeg giver et arveforskud på 95.000 kroner, så er de 58.700 afgiftsfrie. De resterende skal der betales afgift af, denne er 15%.

Et rentefrit familielån er en god mulighed

Hvis du gerne vil give dine børn et arveforskud på f.eks. 500.000 kr., så er et rentefrit familien en god mulighed. I lånet angiver man at låneren kan afdrage når han/hun har mulighed for det, samt at der 0 renter er. Hvert år giver man så sin arving 58.700 kr., dvs. gælden nedskrives med dette – og der skal ikke betales afgift.

For at benytte dig af muligheden med et rentefrit familielån og efterfølgende eftergivelse af gæld skal der udarbejdes et gældsbrev, dette klarer en advokat. Få evt. 3 tilbud her på siden.

Ved spørgsmål eller andet, så brug meget gerne kommentarsporet herunder, og vi vil gøre hvad vi kan for at svare.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (57)
 1. Camilla

  Hej Halfdan,
  Jeg er enebarn og kun min mor er i live. Kan jeg så modtage 2 x kr. 58.700,- (2012 sats) i gave fra min mor skattefrit om året?
  MVH
  Camilla

  • image description
   Ageras

   Hej Camilla,

   De 58.700 kroner om året kan gives en gang per år per arving. Du kan altså kun få 1x 58.700 kroner skattefrit af din mor hvert år.

   Mvh. Halfdan

 2. Liisa

  Hvor kan jeg købe en arveforskudskontrakt formular på nettet?

 3. Rikke

  Jeg har lånt penge af min mor til indfrielse af gæld i banken. Vi har lavet dokument på det og jeg afdrager 1000,- om måneden. Jeg har en søster som er bekendt med at jeg har lånt pengene og at jeg skal have det mindre i arv end hende når tiden er. Men jeg når nok ikke og afdrage hele lånet inden min mor bortgår, og vil høre hvordan det ser ud ned restgælden på det tidspunkt. Skal jeg betale hele restgælden til boet el kun en procentdel. Det kan jo ende med jeg skal optage banklån for at betale restgæld og det bliver en dyr omgang så.

  Mvh rikke

 4. Sonja Friis-Rasmussen

  Hej Halfdan
  Jeg har planer om at lave et forældrekøb til min datter. Jeg har spurgt min bank om et andelslån til 100.000 men de siger nej fordi min mand og jeg har et hus vi lejer ud. Sålænge vi har det kan vi ikke låne!!
  Jeg har så en mor der har lidt formue, dels har hun arvet 400.000 og så har hun friværdi i huset samt nogle obligationer.
  Jeg overvejer at spørge hende om enten et lån eller forskud på arv 🙂 ( ikke helt nemt at spørge om ) Hvad er smartest lån eller forskud?
  Vi har et hus som vi lejer ud og bliver beskattet af indkomsten. Bliver man også det ved forældrekøb, hvis det altså lykkes at enten låne eller få forskud
  Jeg har i øvrigt 2 søstre, men vi er fine venner så jeg tror ikke vi behøver at ha en advokat indover og jeg er helt med på at min arv bliver mindre
  Hvad vil du foreslå mig
  Mvh Sonja

 5. Minna Ekberg

  Mine gamle forældre vil gerne give arveforskud til min søster og mig. Min søster skal have 50.000 kr. til hjælp til en bil. Samtidig skal jeg samt vore fire børn betænkes med tilsvarende beløb, hvor børnene skal have hver 1/6. Er det lovligt? Jeg mener, at mine forældre har tildelt vore børn arv i deres testamente. Jeg har forstået, at min søster og jeg skal dele 1/4 af boet, når mine forældre dør. Skal der skrives arveforskudskontrakt og hvor stor en del af mine forældres formue kan testamenteres til børnebørn, foreninger eller andet?

 6. Henning

  Min kone har fået et gældsbrev af sin far på 3.500.000, til køb af et hus. Nu skal vi skilles og min kone kræver at jeg betaler pengene tilbage. Vi står begge på skødet – hvordan skal vi forholde os?

 7. Heidi H. Olesen

  Hej Timm.
  Min søster og jeg har desværre ikke vores mor her længere. Hun er gået bort. Hendes bror styrer derfor vores mormors penge, da hun er 97 år og ikke magter det mere.Vores onkel vil gerne give os et forskud på arven. Så min søster og jeg deler det beløb (2014 sats) som vores mor skulle have haft,og han får også det beløb.
  Han overfører pengene her d. 1 dec 2014.
  Så er vi i tvivl om hvornår på året, må han gøre det samme igen. Vi ved at man kun må få arveafgiften en gang om året, men må han allerede i januar eller februar 2015 give os igen. Eller er det for tæt på hinande?. Skal han vente til dec 2015?
  Mvh
  Heidi

 8. kirsten bjerre

  jeg ejer og sidder gældfri i mit hus . jeg har 2 døtre og den ene har lånt 500.00 og de bliver afskrevet med det lovlige beløb år for år . Den anden skal overtage mit hus . Er det muligt at gi hende arveforskud ved at udforme et dokument der gir hende samme værdi (arveforskuddet) i”mursten”. Knudret skrevet – Men altså kan jeg over en årrække gi hende et bevis på at hun ejer huset
  Venligst og tak
  Kirsten Bjerre

 9. ivar lyngseth

  vi har en sønn som er gift og bor og arbeider i Danmark og de har en datter 3 år .kan vi gi 58.700 til vår sønn 58.700 til barnebarnet, uten at han må betale avgift eller skatt

  vennlig hilsen ivar og birgit lyngseth norge

 10. Sisse

  Hej Halfdan. Tak for din artikel. Min mor vil give mig et arveforskud på kr.50.000 her til jul og har kontaktet sin advokat, for at få alt det juridiske på plads. Mit spørgsmål er, om jeg skal oplyse beløbet til skat på nogen måde..som indkomst ?.Mvh.Sisse

 11. torben zeller

  Meget let forståeligt go side tak for det må jeg lige spørge må både far og mor gi vort enebarn 58800,vi er gift ,altså vi låner den forkælede pode 2mill som familielån og hvert år forbarmer vi os og sir at han kan få nedskrevet sin gæld med det afgiftsfrie beløb hvor meget? Han bor i vores lejlighed,må han eje den og sælge den skattefrit af evt provenu?

 12. Søren

  Hej Halfdan,
  kan man også lave arveforskud til arvinger der ikke er direkte livsarvinger, men er skrevet i testamentet? Der er ingen direkte livsarvinger, da ‘arvelader’ ikke har søskende, forældre eller børn, men kun en række fætre og kusiner. Det er disse fætre og kusiners børn, der står som arvinger i testamentet.

  vh.
  Søren

 13. Jeanette Carlmann

  jeg gav min datter en lejlighed i Spanien og jeg som bruger af den til jeg dør. Nu dør min datter, hun har ingen børn, og hendes mand er også død. Hun sad i uskiftet bo i Danmark, intet testamente. Jeg som mor er arving efter hende, men jeg vil gerne vide om hun der skal gives arv til hendes afdøde mands søskende. Her i Spanien skal der ikke deles. Jeg vil ville være glad for et svar. Hilsen jeanette

 14. Flemming Nielsen

  Skal arveforskud opgives til skat ?

 15. Kirsten Timm

  Hej Halfdan

  Vi tænker på at låne vores søn 130000 til en bil. Hvordan kan vi gøre det bedst muligt?
  Jeg tænker gave eller arveforskud og kan der på nogen blive et skattefradrag for den af os der laver lånet til vores søn ?
  Venlig hilsen
  Kirsten Timm

 16. Bent Ladefoged

  I december 2014 gav jeg hver af vore 2 sønner et arveforskud på kr. 50.000.
  Hvor og hvordan indberetter jeg det til skattevæsenet ?
  På forhånd tak !
  Med venlig hilsen
  Bent Ladefoged

 17. Jens Bilgrav-Nielsen

  A sad i uskiftet bo, da hun døde i 2014. Hun efterlod sig 4 børn. Det ene barn modtog i 1997 en forskudsarv på l42.000 kr. Under overskriftet `Forskudsarv` udfærdigede en anerkendt advokat et kortfattet dokument herom. Det anføres i dokumentet, at forskudsarven nedskrives med 8.000 kr. pr. år. Ved A`s død er forskudsarven altså nedskrevet med i alt 120.000 kr.
  Mit spørgsmål er, om forskudsarvens løbende nedskrivning har nogen indvirkning på arvens endelige fordeling mellem A`s 4 børn?
  Med venlig hilsen
  Jens.

 18. peter

  Hej Halfdan
  Jeg er enebarn og har 2 børn som er mine forældres børnebørn kun min mor er i live, men hvor meget er satsen i (2015) for mig skattefrit og de 2 børnebørn skattefrit om året?
  MVH
  Peter

 19. Bettina

  Hej Halfdan
  Jeg ejer et sommerhus sammen med min mor. Jeg har 2/3 og min mor 1/3, hvordan kan hun overdrage dette til mig uden at jeg køber hendes part, altså som en form som forskud, så jeg slipper for arveafgift
  MVH
  Bettina

 20. Kari Tokvam

  Min mor er død, og efterlader sig norske værdipapirer. Skal jeg betale dansk arveafgift på værdien af værdipapirene, selv om jeg ikke indløser dem? Min mor har altid boet i Norge, jeg bor i Dk og er dansk statsborger.

 21. Ulrik

  Hej.
  Tak for din overskuelige hjemmeside.
  Hvordan er reglen for at give et skattefrit beløb til stedbørnebørn?
  Mvh
  Ulrik

 22. vivi petersen

  min far har givet mig et rentefrit famlielån pålydende 200.000,00. Han er i live og ønsker at eftergive gælden for 58.700 kroner i år 2015. Hvordan skal det ret praktisk foregå, skal der udfærdiges et dokument ? (lånet er tinglyst)

 23. Birgit Lysdal

  Hej ! Jeg har fået 25.000 som forskud på arv , jeg har 2 søskende og jeg har efterfølgende skrevet på et stk. papir at jeg har modtaget disse penge . Spørgsmålet er om dette stk.papir ikke er nok når vi til sin tid skal arve , min mor mener det skal omkring en advokat . VH

 24. Conny

  Hej Halfdan! Min far og stedmor blev gift for ca. 38 år siden – efter vores mor var død nogle år forinden. Vi er 3 søskende, og vores stedmor har ingen biologiske børn.
  Vores far døde for snart 3 år siden, og vores stedmor fik i den forbindelse oprettet et testamente til fordel for os 3 stedbørn. Mit spørgsmål er nu, om hun må give os arveforskud på lige fod med biologiske børn? Desuden vil vi gerne vide, hvor meget vi skal betale i arveafgift, når vi skal arve? Kan vi “slippe” med 15% eller skal vi betale en højere afgift. Kan vi evt. søge om nedsættelse af afgiften, med baggrund i de mange år, hun har væres vores stedmor?
  Bedste hilsner Conny

 25. Michael

  Hej Halfdan.
  Jeg er enebarn men begge mine forældre lever men er skilt.
  kan jeg så modtage 2 gange 58700kr i aveforskud

  Hilsen Michael

 26. Mia-Maja Mogensen

  Min mor er døende. Mine to brødre har modtaget arveforskud i ca. 7 år. Min mors formue er nu = 0, derfor intet til mig. Min ene bror har fuldmagt til hendes konto og derved ordnet hendes pengesager. Er det lovligt at udelade mig totalt?
  Mvh M-M Mogensen

 27. Thomas Jensen

  Hej Halfdan,

  Hvis min far ønsker, at give mig 500.000 kr som skal bruges til huskøb vil det så sige, at det er smartest at gøre det som et lån uden renter og han så derefter vælger at nedskrive gælden med de 58.000?

  Tak for en god side.

  Thomas

 28. Frank Johnsen

  Kan man give arvesorskud i form af pantebrev?
  På forhånd tak
  Venlig hilsen

 29. Hanne Strømsted

  Min moster bor på plejehjem hun har skrevet testamente til hendes nevø han er død så skal hans søn arve jeg er også nævnt til at arve 10 % forud for arvens udredelse. Nu skriver denne søn til mig at min moster vil give ham og hans mand et arveforskud på hver kr. 60.000,- hvoraf jeg så skal have 10%. Det kan da ikke passe hans mand også kan få arveforskud efter min moster.Han har fuldmagt til at passe hendes daglige økonomi men nu vil han investere hendes penge efter hun har solgt sin lejlighed. Jeg har hørt fra skifteretten at vi slev ikke må bruge hendes penge da vi ikke er livsarvinger er dette rigtigt. Håber på et godt svar
  Med venlig hilsen
  Hanne Strømsted

 30. Poul Andersen

  Har en far, der er begyndende dement. Han har lige solgt sit hus, og vores bekymring går på, om han pludselig giver et stort beløb væk-uden egentligt at ville det! Kan man sikre sin arv? Og hvordan?

 31. Peter

  3 søksne fjerner 900.000kr fra deres demente mores konto for at undgå ave afgift. Hvordan kan det lade sig gøre uden det bliver opdaget. Og er det ikke meget ulovligt/ strafbart

 32. ole

  Hej
  Mit spørgsmål går på om min mors mand kan give sine egne børn arveforskud og ikke min bror og jeg. Det er sådan at vi alle 4 unger har underskrevet at de kan sidde i uskiftet bo. Hvis min mor som er 10 år ældre end sin mand, dør og han så sidder i uskiftet bo, kan han så give forskud kun til egne børn ?
  Hvem vurderer om forbruget i et uskiftet bo er unormalt højt ?

 33. per Rasmussen

  kan man give arveforskud i form af arbejde på et sommerhus

  MVH Per

 34. Inga Anita Jensen

  Kan man give arveforskud løbende pr. måned

 35. lisbeth fischer

  Jeg og min mand har et sommerhus, som vores søn skal arve når vi dør. Han er enebarn, 28 år.
  Kan vi godt overføre som forskudsarv pr. år afgiftsfrit ca. kr. 58.000 i værdipapirer til ham via vores faste ejendom? og i så fald hvordan gør man det, når det ikke er kontanter? Må han kun få ca. 1 x 58.000 i værdipapirer i alt fra os pr. år og ikke 1 x 58.000 fra hver af os? Hvor høj afgift lægges på hvis beløbet overstiger?
  På forhånd tak.
  Med venlig hilsen
  Lisbeth Fischer

 36. Betina trampedach

  Min afdøde mands meget demente moster er kommet på plejehjem og jeg er ved at sælge hendes andelslejlighed.
  Jeg har fuld økonomisk og personlig general fuldmagt, som er godkendt i retten.
  Iflg. Hendes testamente skal hendes niece og min afdøde mand, nevø del hendes arv( efter hans død er testamentet ændres til mine 2 børn og jeg skal dele hans andel.)
  Vi ville gerne ifm. Salget af andelslejligheden (1.085.000kr) lave et arveforskud, så niecen modtager 300.000kr og mine børn og jeg modtager 100.000kr hver og vi vil gerne have det dokumenteret efter alle kunstens regler.
  Hvordan er fremgangsmåden?

 37. Bent

  Min mor har skrevet testamente, hvor der står, at hendes børn skal arve ligeligt, men tidligere udstedte og betalte arveforskudsaftaler, vil vel så blive fratrukket i arvelodden, så vi på den måde arver det samme beløb? Altså hun tilsidesætter ikke ved testamentets ordlyd de gamle arveforskuds aftaler/beløb??

 38. Jette Renane

  Hej Halfdan,
  Min mand og jeg har været gift i 46 år, jeg har 2 særbørn og vi har et fællesbarn.,jeg har ingen kontakt med mine fællesbørn og har derfor oprettet testamente, at de kun skal have deres tvangsarv.
  Vi bor i et helårssommerhus, vurderingen er på 900.000 og vi skylder ( bevist) 780.000 kr. Salgspris p.t. ca. 1,2 mill. Er det klogt at give vores fælles søn, svigerdatter og 2 børnebørn et arveforskud hver år indtil vi ikke er her mere eller havde foreslår du?
  Vi har kun vores folkepension. Har læst at ægtefællen kan fratrække et beløb på 700.000, kr det rigtigt. På forhånd tak
  Venligst Jette R

 39. erik ravn andersen

  i en årrække fra 1996 til 2005 kunne jeg spare ca.kr.5000,00 op pr. måned OG løbende (år for år) givet dem til min søn – ,som er enearving – u d e n dokumentation. kan (vil) skat acceptere dette som arveforskud?
  venligst erik

 40. Marianne Henriksen

  Hej Halfdan
  Kan min mand og jeg hver give vores børn 58.700 kr. altså 117.400 kr. til hvert barn årlig?
  Med venlig hilsen
  Marianne

 41. Ruth Petersen

  Hej
  Min svigerdatter, som er fra Frankrig, har fået et tilbud på 30.000 euro som arveforskud fra sin far. Hun har tilbudt at modtage 61500 kr om året, men det forstår han (af gode grunde) ikke – han vil give hende hele beløbet på en gang. Nu er mit spørgsmål: Hvad vil det koste hende i skat? eller er der andre muligheder? Hun vil naturligvis gerne slippe så billigt som muligt.

 42. Vibe marie falk

  Hej Halfdan
  Jeg er enebarn og min mor (fraskilt) ønsker nu at overskrive sit sommerhus til mig via arveforskud. Kan hun det ? -og er et arveforskudsdokument gældende nok når hun (forhåbentligt først om mange år!) bortgår i forhold til arveafgifter……
  Vh Vibe Marie Falk

 43. pernille ertner

  Hej Halfdan
  Du skriver: “Der er ingen formkrav til at give et arveforskud. I og for sig kan du bare overføre det ønskede beløb til den ønskede arving, ringe og sige, at der er tale om et arveforskud, og så er ud færdig.”
  Hvis man så laver en arveforskudskontrakt, kan man så bare lægge den i skuffen indtil feks arvegiver går bort og boet skal gøre op, og så finde den frem der? Eller skal man, som jeg har læst andetsteds, indberette det inden 1.5 året efter til skat?
  mvh
  Pernille

 44. Walther Storm

  Kære
  Halfdan
  Tak for muligheden for at stille dig spørgsmål til dig
  Svigermor (80år)sælger sit hus for 1.600.00 mill og bor nu på plejehjem,kan hun give
  sine 3 børn forskudsarv på beløbet som skal deles med 3 børn,hva med evt afgift
  Hilsen Walther Storm

 45. Tove Muusmann

  Er det muligt at udstede ejerpantebreve i sin ejendom og så gravis overdrage dem som arv el. Gave til sine børn.
  Mvh
  Tove

 46. Anderd

  Kan man få arveforskud på livsforsikring? Jeg vil gerne betale for noget hjælp. Kan i venligst kontakte mig

 47. Helle

  Hvis en mor har en mindre formue, hvor mange penge kan hun give børn og børnebørn uden de skal betale arveafgift?

 48. Sven Skyum

  Hvis jeg giver min søn arveforskud og sønnen dør før mig, reduceres arven så til sønnens børn med arveforskuddet?

  Sven

 49. Lena Andersen

  Min mand gik desværre bort tidligere på året, han havde to børn og jeg har to børn. Vi var ikke gift men har boet sammen i 20 år. Må jeg give hans børn 64, 300 kr. På samme måde som mine egne børn, hvert år, uden at betale arveafgift?

 50. Åse Kistrup

  Kære advokat. Sidder i nyt uskiftet bo. Min mand efterlader sig 3 børn og jeg 1 barn. Ingen fællesbørn. Vi har ligestillet alle 4 børn i testamente. Længstlevende skal have mest muligt og børn kun arve mindst mulig tvangsarv, iht vores testamente gra 2010.
  Jeg påtænker nu at give alle 4 børn kr. 30.000,- i arveforskud. Vedlægge brev til hver om, at det er arveforskud i særeje.
  Inden 10 år påtænker jeg at skifte boet. Herved fragår de 4 x kr. 30.000,- vel den sum, der skal skiftes til den tid ? Og dermed skal der så betales færre penge i arveafgift til den tid?
  Kan jeg gøre det damme år efter år ?
  Bedste hilsener Åse

 51. Conny Skov

  Må jeg give min søn, svigerdatter og 2 børnebørn min bil, værdi 220000kr istedet for 3x65000kr og 1×25000
  Mvh.Conny

 52. Anna Rørbæk

  Hej. Min mor afgik ved døden, d.20 Marts i år. Lagde på hospitalet, de sidste 9 dage, men var ved fuld bevidsthed, indtil det sidste døgn. D. 15 Marts valgte hun, at give min bror og jeg 65.245 kr hver. Min bror’s kone, ordnede det med banken, da hun havde fuldmagt til min mor’s konto. Banken overførte pengene, som et arveforskud. Vi valgte, efter hendes død, at frasige os arv, og gæld, da hun skylder mere på sit hus, end det kan sælges til. Min mor sad i uskiftet bo. Advokaten, som står for boet, mener arveforskudet skal betales tilbage, da der ikke er penge i boet. Kan ikke forstå det, da det var min mor’s ønske, vi skulle have disse penge, og bad min svigerinde om at ordne det,5 dage inden sin død. Hvordan står min bror og jeg, med hensyn til arveforskudet ??? På forhånd tak. Haster lidt. Mvh Anna

 53. Pia Hyldahl

  Hej
  Jeg påtænker at give mine 4 børn et arveforskud. 1 af den vil låne, men i stedet for at låne ham penge, vil jeg give ham + hans 3 søskende det samme beløb.
  Kan jeg fratrække det på min selvangivelse?
  Hilsen Pia

 54. Alice

  Tak for en god artikel!
  Jeg har som enearving arvet mine forældre. Jeg vil gerne give mine 2 børn 125.000 kr hver – det ene barn bor i USA – det andet barn har været ude for en ulykke og er “placeret” på kontanthjælpsydelse.
  Hvordan tilgodeser jeg dem bedst ? Hvad vil du mon foreslå?
  På forhånd tak og bedste hilsner – Alice

 55. Inger østergaard

  Min søn er enearving. Kan jeg på papiret hvert år give ham max beløbet. Uden han får dem kontant nu. Men først uden arveafgift når han arver dem. Håber da at bruge alle pengene selv. 😂men jeg har et gældfrit hus. Samt en pæn pensionsopsparing. Kan man evt udarbejde sådan et dokument med tilbagevirkende kraft ?? Venlig hilsen Inger

 56. Birgit

  Hej
  Jeg har en søn . Hvis jeg giver ham arveforskud 1 gang hver år må de så stå.på samme konto uden de bliver beskattet . Altså beløbet vokser jo hvis han ikk bruger dem .
  Vh Birgit