Advokater i USA kontra Danmark

Mange af forestillingerne om advokater og det at være advokat stammer fra USA. Dette er især en smule forunderligt set i lyset af, at advokatgerningen fundamentalt set er en helt anden i Danmark end den er i USA, og mange af de fordomme, vi har accepteret som sandheder om advokater, faktisk ikke engang gælder i USA – og da derfor slet ikke i Danmark.

Undertegnede har på en rejse til New York har mulighed for at besøge 2 advokatkontorer, hvor to meget forskellige advokater tog sig tid til at fortælle om advokatgerningen i USA. Det var en øjenåbner i forhold til forholdene i Danmark!
Mine sammenligninger med Danmark bygger på mine erfaringer som jurastuderende medhjælper på et advokatkontor samt erfaringer fra andre jurastuderende med lignende gesjæfter.

”This is my working hours”

Advokater bliver fra tid til anden portrætteret som hajer, der lever af andre menneskers ulyksaligheder, og tilmed lever godt af dette. Rejsen til USA viste os, at der faktisk i langt højere grad var noget om snakken i USA – i hvert fald i den form, at der i USA er langt mere fokus på bundlinjen, end tilfældet er i Danmark.

udsigt fra reed smiths advokatkontor

Udsigten fra 22. etage i Reed & Smiths bygning

En advokat hos det meget store advokatfirma Reed & Smith fortalte om hans arbejdsopgaver, der typisk omhandlende patentsager, tradelaws og lignende for større firmaer. Advokaten klarede sig rigtigt godt. I firmaets parkeringskælder, under skyskraberen, hvor de holdte til på 22. etage, var advokatens store Lexus parkeret, og han boede i et stort hus i en fashionabel forstad til New York. Alt sammen meget imponerende og misundelsesværdigt. Der var ingen tvivl om, at manden var meget dygtig til sit job, og at han derfor var de godt 800 dollars, han krævede i timeløn, værd. Og som han noterede, så var han så absolut en af de billige advokater i New York.. 🙂

I firmaet var der en meget kynisk tilgang til tingene. Kunderne var store, men de blev også serviceret og advokaterne levede nærmest for deres job. Vores taler fortalte rædselshistorier om dagslange møder, afbrudte ferier og en generelt stresset hverdag, vi som danskere ikke kan relatere til. Ikke til fulde, i hvert fald.

Jeg spurgte på et tidspunkt advokaten om hans arbejdsuge. Først så han undrende på mig, men så forstod han spørgsmålet og hev sin BlackBerry op ad lommen – der i øvrigt havde vibreret et par gange under den halve time, der var gået – og sagde: ”This is my working hous” med et smil. Han havde aldrig fri. Hans status kom med en høj pris, der ikke kun blev betalt af ham, men også i meget høj grad af hans familie. Kone og to børn.

Har du penge, kan du få

Vi besøgte også advokatfirmaet Kilnock & Patrick, der i stil med Reed & Smith holdte til godt oppe i en skyskraber. K&P havde en meget lukrativ placering ved Bryant Park, hvorfra der var ca. 100 meter til Grand Central. Alt i alt altså ikke en ringe placering – 42nd street og næsten så centralt på Manhattan, man overhovedet kan komme.

Her blev vi underholdt af en meget charmerende strafferetsadvokat. Hvad vi i Danmark tænker om strafferetsadvokater (forsvarsadvokater) passer næsten på virkeligheden i USA. Advokaten var ikke bleg for at indrømme, at har du penge, så kan du få. Hvor godt et forsvar du kunne få, hvilke juridiske krumspring der var aktuelle, om man skulle benytte sig af den ene ret eller den anden og mange andre ting var parametre, som alle blev styret af én ting og kun én ting: penge.

Det var derfor heller ikke små klienter, Kilnock & Patrick havde med at gøre. Det var, hvad vi i Danmark ville kalde store kanoner. Dem, der havde penge at kaste efter advokater i massevis, og hvor det rent faktisk også gav mening at gøre det.

I Danmark kan du også sagtens vælge en meget dygtig strafferetsadvokat. Han kan sikkert også hjælpe dig i højere grad end en beskikket og ikke så passioneret advokat. Men i Danmark er lovene og retssystemet bygget sammen på en fundamentalt anderledes måde end i USA, der ikke giver advokater den samme magt. De kan ikke sende en uskyldig i fængsel og lade den storkriminelle fortsætte sin hærgen. Det kan de heller ikke i USA, men det er immervæk en del tættere på!

Som advokaten fra Kilnock & Patrick så vittigt bemærkede: Retssystemet i USA er opbygget med henblik på at gøre advokater meget rige. Og det virker endog rigtigt godt.

Danmark: Personligt og overskueligt

På mange måder anser jeg advokatbranchen i USA som lidt af et skræmmebillede (med mindre, at du selv er advokat). Systemet virker for en skandinav, der anser retssikkerhed som en selvfølge, ganske enkelt korrupt. Derfor kan jeg heller ikke lade være med virkeligt at værdsætte tilstanden i den danske advokatbranche fremfor den i USA.

Jeg arbejder selv som såkaldt stud.jur. (jurastuderende medhjælper) på et advokatkontor i Aarhus med speciale i familieret, herunder udfærdigelsen af testamenter og arveret. Her er der et helt andet fokus på at levere et godt resultat end i USA, hvor fokusset udelukkende er baseret på bundlinjen. Faktisk har jeg flere gange forgæves forsøgt at hive advokaterne i en mere aggressiv og kynisk retning (i forhold til søgemaskineoptimering) blot for at få at vide, at det ikke virker rigtigt. Det ville aldrig ske i USA.

Naturligvis er der fokus på det at tjene penge i virksomheden. Det er nu og engang det en virksomhed er til for. Men mit indtryk er, at fokusset i høj grad også er på at levere et flot resultat, at gøre folk glade for deres omgang med advokater og at skabe et godt miljø for medarbejderne. Alt sammen noget, der lykkes til fulde. Og når jeg snakker med andre jurastuderende med lignende jobs er deres indtryk det samme; især de, der også har haft fornøjelsen af at opleve USA!

Land of opportunities

USA har ikke fået binavnet land of opportunities uden grund. Hvis du har penge til at tage jurauddannelsen (har du penge, kan du få), og er du bare tilnærmelsesvis dygtig, så har du en glimrende fremtid foran dig. Hvis du naturligvis anser en fremtid, hvor du vel nok tjener flere penge, end du kan bruge, men til gengæld aldrig har tid til familie og fornøjelser for glimrende.

Selvom jeg på mange måder beundrer USA og har alle intentioner om at vende tilbage, gerne for at studere der i et halvt år i 2014, så er jeg glad for, at vi i Danmark, og sikkert også resten af Skandinavien, stadigt sætter mennesket foran pengene. Vi har i Danmark et retssystem, de i USA burde være misundelige over – men næppe er det, da vi danskere jo trods alt er nogle skingrende sindssyge kommunister. 😉

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)
  1. Majbritt

    Hvornår er indlægget skrevet og af hvem? Vil gerne henvise til det i min skriftlige eksamensopgave 🙂

    /Majbritt

    • image description
      Ageras

      Hej Majbritt

      Indlægget er skrevet af Haldan Timm tilbage i 2012.

      Held og lykke med din opgave.

      Med venlig hilsen
      Malte, Ageras