ApS eller I/S til virksomheden?

To af de mest populære virksomhedsformer i Danmark, hvor det er muligt at have mere end én stifter, er ApS og I/S (og A/S). De to former har visse ligheder, men også mange forskelligheder, og alt efter hvilket foretagende, man ønsker at opstarte, er der fordele ved alle mulighederne.

Herunder giver vi vores bud på fordelene og ulemperne ved at vælge henholdsvis et ApS (Anpartsselskab) eller et I/S (Interessentskab), når virksomheden skal stiftes.

Husk, at en enkeltmandsvirksomhed, såfremt der ikke er to eller flere stiftere, ofte er en meget fornuftig mulighed. Enkeltmandsvirksomheden minder meget om I/S, og de nedskrevne fordele om I/S gælder derfor i store træk også for enkeltmandsvirksomheder.

HÅNDVÆRKSVIRKSOMHED:

Skal I starte et malerfirma, tømrervirksomhed eller elektrikergesjæft?
Risikoen for at gå i underskud med en håndværksvirksomhed er relativt stor. Køb af materialer, kunder der ikke vil betale, overskredne byggedatoer og andet kan være med til at give røde tal på bundlinjen. Dette skal medtages i vurderingen af, om der skal åbnes et ApS eller et I/S.

I og med at der er risiko for at gå i underskud med en sådan håndværksvirksomhed, kan det være en stor fordel at stifte et ApS, hvor der ikke hæftes med mere end den minimum krævede indskudskapital på 80.000kr.

Laver I med andre ord rod i den, og kommer I til at skylde en masse penge, vil I ikke hæfte med mere end de 80.000kr, eller hvad I ellers har brugt som indskudskapital. I hæfter ikke med egen personlige formue. Det er en stor fordel.

Derudover sender et ApS et seriøst signal, da det er en af de mest benyttede virksomhedsformer i Danmark og kræver den famøse indskudskapital. Et anpartsselskab til en håndværksvirksomhed er en udmærket ide.

Med et I/S, interessentskab, skal I ikke indskyde kapital i jeres selskab. Det kræver heller ikke andet end blot udformning af en formular, og der er altså ingen krav til regnskab, revisorer eller lignende. Et I/S er en enkeltmandsvirksomhed for flere personer og kravene er herefter.

Desværre hæfter man delvist personligt (egen formue), ubegrænset (hele formuen) og solidarisk (for partnerens fejl, kan han ikke betale) med et interessentskab. Og derudover sender det er useriøst signal ikke at have kapital til at indskyde de 80.000kr i selskabet. Banker vil ofte, fra tid til anden mod andel i fx hus eller bil, låne pengene til indskudskapitalen til en fornuftig rente.

WEBSHOP:

At åbne en webshop er en meget spændende vej i livet. Udfordringerne er mange, men lykkes det for en at slå igennem, er gevinsterne bedre. Selvom en webshop ikke eksplicit kræver et CVR-nummer, er det nærmest påkrævet med et sådant CVR-nummer for delvist at blive taget seriøst og ikke skræmme potentielle kunder væk, men også blot for at køre en fornuftig forretning udover hobbystadiet.

Det er i den grad også muligt at gå i underskud, hvis man åbner en webshop, og dette bør medtages i overvejelserne. Derudover er det meget normalt især i starten at have underskud, da kunderne endnu ikke kender butikken og den ikke har placeret sig i søgemaskinerne.

Vælger man et ApS, når man starter en webshop, får man naturligvis alle ovennævnte fordele. Men derudover mister man muligheden for at fratrække et overskud i starten i den personlige skat. Denne mulighed har man med et I/S.

Så godt som alle webshops kører med et større eller mindre underskud i starten. En meget spændende mulighed er derfor til at starte med at have et I/S om ens webshop for så senere hen at ændre det til et ApS. At ændre et I/S til ApS kræver ikke andet end inskudskapitalen på 80.000kr.

På denne måde er det muligt indledningsvis at fratrække webshoppens underskud i den personlige skat, og når webshoppen er oppe at køre, undgår man at hæfte med egen formue.

Risikoen ved modellen er, hvis webshoppen går konkurs i starten som følge af underskuddet – har man her et I/S, går det ud over den personlige formue, hvilket som nævnt ikke ville være sket, var der i stedet valgt et ApS.

Er I flere om virksomheden, er det vigtigt at lave en ejeraftale uanset virksomheds- eller selskabsform.

ANDEN INTERNETFORRETNING:

Tjener I penge på internettet ad anden vej end en webshop ved fx at levere konsulentydelser, skrive tekster, udføre søgemaskineoptimering eller lignende? Så er sagen ikke den helt samme som ved en webshop.

Risikoen for at gå i underskud, når man leverer konsulentydelser, er meget lille. Dette gælder også for internettet. Naturligvis kan man ved forkert rådgivning ifalde et erstatningansvar, men i modsætning til fx advokatrådgivning er internetrådgivning til søgemaskineoptimering, brugervenlighed eller lignende ikke et felt, der kan ødelægge en anden forretning over natten. Derfor har advokater en lovpligtig ansvarsforsikring og derfor er en sådan forsikring ikke lovpligtig for andre.

Et I/S egner sig derfor udmærket til anden internetforretning. Et I/S er den nemme løsning, da der med et ApS også er krav til regnskab, revision med videre – med et I/S, skal man blot sørge for at indberette tal i tide, og så er der ikke mere at komme for.

Et ApS kan vælges alene for at sende et seriøst signal. Et underskud i starten kommer næppe på tale, og man ender næppe med at hæfte, hvorfor et I/S kan være lige så fint som et ApS.

Vælg den løsning, der giver mest selvtillid, og brug så tiden på at udvikle forretningen. Her er valget simpelt.

FYSISK BUTIK:

Selvom det ikke er en webshop, men en fysisk butik, der skal åbnes, kan mange af overvejelserne vedrørende en webshop gentages.

Risikoen for at have underskud i starten efter at have købt varer og renoveret en bygning er stor. Ligeledes er det slet ikke utænkeligt at køre med underskud i en længere periode – at åbne en butik er ikke nogen dans på roser.

Løsningen med at åbne et I/S og senere transformere dette til et ApS er stadigt løsningen, der bør overvejes som den første. Læs overvejelserne vedrørende en webshop her – der er ingen grund til at gentage dem her. At omdanne I/S til ApS kan med fordel gøres som en skattefri virksomhedsomdannelse.

ALLE ANDRE VIRKSOMHEDER:

Vi kan som hovedregel til valget af enten ApS eller I/S til en ny virksomhed komme med et par hovedregler til overvejelse, I kan overføre til jeres egen branche:

  • Er der risiko for underskud i starten? Overvej at starte med I/S og senere skifte til ApS.
  • Er der reel chance for at firmaet går konkurs? Gå stærkt efter et ApS.
  • Vil I komme til at køre med underskud i mange måneder ad gangen, men er der ikke stor risiko for konkurs med stor gæld til følge? Overvej I/S og fratræk underskuddet i den personlige skat.
  • Vil I sende et seriøst signal? Se, om ApS ikke er en mulighed.

Har du spørgsmål til selskabsformer, også andre end ApS og I/S, benyt da endeligt enten vores brevkasse til højre eller kommentarsystemet herunder!

Kilder: Praktisk internetjura for virksomheder

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (3)
  1. Hanne

    Hej Halfdan! Jeg har fået ødelagt min lejlighed (alle mine rustikke plankegulve fra oprindelig tid) af et dårligt håndværkerfirma. Konen ejer firmaet som enkeltmandsfirma. Deres hus er lejet. Ligeledes der virksomheds adresse. Bilen er nok også leaset og måske også deres maskiner. Hvad har jeg at komme efter? Hendes private ejendele? såfremt jeg vandt en retssag. Jeg leder i øvrigt efter en super god advokat inde for området. Håber at høre fra dig. Mange hilsener Hanne

  2. Sabrina a

    Hej.
    Jeg har en ApS virksomhed, som efter 1 år er gået i overskud. Jeg har haft den i 2 1/2 sammenlagt og den går rigtig godt.
    Jeg har ikke banklån og skylder ikke nogen penge til andre virksomheder.
    Jeg ønsker egentlig ikke, at andre skal se mit offentligt gjorte regnskab. Det kommer ikke mine konkurrenter og min omgangskreds ved, hvor meget jeg omsætter for.
    Er det en mulighed at lave det om til en I/S “bare” for at undgå dette? Eller er det ikke klogt?
    Jeg håber du kan komme med et råd.
    Mvh.
    Sabrina

  3. Poul Jepsen

    Hej
    Jeg har i et år repræsenteret en kinesisk producent af gulve i de Nordiske lande.
    Vi sælger gulvene til retail og importører.
    Kineserne spørger mig nu om hvordan det ser ud med at oprette et firma, og holde et lager i Danmark, således at vejen til vore kunder bliver kortere.
    Kineserne vil naturligvis gere eje en andel af dette set up.
    Vi forventer en omsætning på ca. 10 mill. dkk det første år.
    Lageret skal outsources, således virksomheden kan drives af 2 til 3 personer.
    Spørgsmål, er det muligt med et delvist Kinesisk ejet ApS, og er der specielle krav
    der skal opfyldes?
    Med venlig hilsen
    Poul Jepsen