5 ting, du bør vide om iværksætterselskabet

Per 1. januar er det muligt at stifte iværksætterselskaber forkortet IVS.

Den nye selskabsform minder i sin opbygning om et ApS, men med få, væsentlige forskelle; herunder at den koster 1 krone i risikovillig kapital, at du ikke kan udlodde udbytte før end der er 50 tkr. i selskabskapital og at du løbende skal opspare 25 % af overskuddet indtil den samme 50 tkr. er til stede.

Jeg synes personligt at iværksætterselskabet er en meget spændende tilføjelse til de danske selskabsformer og jeg planlægger selv at stifte to styk den 2. januar.

Både fordi, at IVS’et giver nogle nye muligheder ifht. kapital og fordi jeg ikke er et sekund i tvivl om, at dette er et godt træk i forhold til dansk iværksætteri.

Herunder får du 5 ting, du bør vide om iværksætterselskabet og de muligheder, det medfører.

1) Undgå at bruge beskattede penge på dit ApS

Skal du ud og stifte et ApS per 2. januar 2014, koster dette 50.000 kroner i indskudskapital (lige nu 80.000 kroner). Det er penge, der er beskattet en gang, og som du ikke kan trække ud af selskabet igen. Du skal altså bruge beskattede penge for at stifte selskabet.

Det kan du undgå med et IVS.

Start med at stifte et IVS som holdingselskab. Lån herefter IVS’et 50 tkr. fra dig personligt og benyt disse til at stifte ApS’et. Betal dig selv tilbage løbende fra IVS’et.

Sådan undgår du at stifte dit ApS med i forvejen beskattede penge, og du opnår samtidigt en holdingstruktur.

2) Du SKAL ikke have en revisor med et IVS

Et IVS er det samme som et ApS i den forstand, at du som udgangspunkt skal have en revisor.

Men falder du ind under 4-8-12-reglen kan du i selskabets vedtægter blot notere, at selskabets regnskab ikke skal revideres. Og så er det ikke længere påkrævet at bruge en revisor – nu er det i stedet et valg.

3) Du kan ikke omdanne din enkeltmandsvirksomhed eller I/S til et IVS

Et IVS kan kun stiftes ved kontant indskud.

Det betyder, at du ikke kan omdanne din eksisterende virksomhed – enkeltmandsvirksomhed eller I/S – til et IVS.

Du har alene mulighed for at omdanne en af disse til et ApS. Her anbefaler jeg at lave en skattefri virksomhedsomdannelse. Til denne skal du bruge en revisor. Følg linket til skattefri virksomhedsomdannelse her for at få op til 3 tilbud fra revisorer, der kan hjælpe dig videre med denne.

4) Det bliver billigere at stifte et IVS end et ApS

Ved stiftelsen af et ApS (eller et A/S) skal enten din bank, din advokat eller din revisor bekræfte overfor Erhvervsstyrelsen, at du har de fra nytår 50 tkr. i kapital, ApS’et forudsætter.

Det bliver næppe tilfældet med et IVS.

Derfor kan man tænke sig, at det bliver nemmere formelt set at stifte et IVS. Når det sker, vil prisen på stiftelsen, får du hjælp fra en advokat eller revisor, også falde tilsvarende.

Mit bud er, at stiftelsen af et IVS bliver billigere efter et par måneder, end hvad du kan få stiftelsen af et ApS til i dag.

5) IVS’et kan (nemt) omdannes til et ApS

Har IVS’et 50 tkr. i kapital har det mulighed for relativt nemt at omdanne sig til et ApS.

Formelt set skal selskabets vedtægter vedr. kapital og selskabsbetengelse ændres, og denne ændring skal registreres på Erhvervsstyrelsens website. Det kan ske, at der skal ske mere i forbindelse med omregistreringen – det finder vi ud af efter 1. januar, hvor selskabsformen gik live.

Reelt set er der – når IVS’et har en selskabskapital på 50.000 kroner – ingen fordel ved at omdanne ud over at selskabet kommer til at hedde ApS i stedet for IVS. Det kan signalere bedre kreditværdighed og højnet seriøsitet hos ens partnere.

Derudover er der ingen praktisk forskel på at have et ApS eller et IVS med 50 tkr. i egenkapital.

Som nævnt ser jeg meget frem til de nye selskaber. Tror du, at selskaberne bliver en succes – eller vil de betyde flere fallerede iværksættere og efterladte kreditorer? Jeg hører gerne dit bud i kommentarerne!

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (2)
  1. Casper Jensen

    Jeg tror helt klart de bliver en succes, ift. at de er billigere – og nemmere end et ApS at stifte. Udfordringen bliver helt sikkert, at der er nogle der vil se på et IVS mindre gode øjne, fordi at kreditværdigheden netop ikke er den bedste – og at der er nogle der vil beskylde selskabsformen for at lokke til at svindle, ift. den begrænsede hæftelse og kapitalindskuddet.

  2. image description
    Ageras

    Jeg er enig ifht. selskabskapitalen og troværdigheden. Men den er heldigvis nem at undgå ved fx at lade stifter hæfte personligt eller kræve kaution fra tredjepart.

    Jeg har stiftet mit første IVS – men helt sikkert ikke det sidste!