Oprettelse af fond
Oprettelsen af en fond minder på mange måder om stiftelsen af et selskab. Der skal oprettes og indsendes vedtægter til Civilstyrelsen, en fortegnelse over bestyrelsen, udpegelse af revisoren og en række særskilte oplysninger.
I praksis oprettes en fond ved, at man tager konkakt til en advokat og får denne til at oprette fonden. Advokaten ved hvilke krav, der stilles i forbindelse med oprettelse af en fond og kan ydermere hjælpe med at skabe de korrekte vedtægter og fondsformål.
Ønsker du at stifte en fond har du mulighed for at finde en dygtig advokat til formålet med JUF.dk. Udfyld formularen herunder og få tilbud fra op til 3 advokater, der kan hjælpe dig med din fondsstiftelse – herefter har du mulighed for at vælge den billigste af de tre:
[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Få oprettet din fond nu”][/jufform]
Formkrav i forbindelse med oprettelse af fond
Ligesom ved stiftelse af et ApS er der visse formkrav forbundet med at oprette en fond. Advokaten, der tager sig af stiftelsen af fonden vil vide dette og guide jer videre.
Først og fremmest skal fondens vedtægter indsendes til Civilstyrelsen. Vedtægterne indeholder:
- Fondens nav
- Hjemkommune – hvor fonden i realiteten har hovedkontor
- Formålet med fonden – dette kan være at donere penge til velgørende formål, eller der kan være tale om en familiefond
- Opgørelse over aktiver og egenkapital for fonden ved oprettelsen
- Eventuelle særlige rettigheder tillagt stiftere eller andre personer
- Mængden af bestyrelsesmedlemmer samt hvordan de udpeges
- Regnskab, unklusive regnskabsåret, hvilket typisk følger kalenderåret
- Hvor overskud anvendes
Civilstyrelsen skal blot have disse informationer tilsendt. De gennemgår ikke vedtægterne og skal ej heller godkende dem som sådan. Når vedtægterne er indsendt til Civilstyrelsen med de andre nødvendige juridiske dokumenter såsom regnskabet er fonden stiftet.
Udover formkravene som opremset herover skal der, jf. Fondsloven § 8 stk. 1, være aktiver for minimum 250.000 kroner i den nystiftede fond. Aktiverne skal stå i ”rimeligt forhold” til fondens formål. Civilstyrelsen kan dog tillade oprettelse af fonde med under dette beløb i ”indskud” under særlige omstændigheder.
Hvad er en fond?
En fond er ikke skarpt defineret i Fondsloven.
En fond stiftes ved at en formue uigenkadeligt adskilles fra stifterens formue. Fonden har et eller flere formål – dette er ofte at støtte velgørende formål eller at holde stifterens familie kørende.
Fonden er et selvstændigt retssubjekt. Det betyder, at fonden kan erhverve rettigheder og ligeledes indgå forpligtelser.
Ingen fysisk eller juridisk person (virksomhed) uden for fonden har ret til eller adgang til formuen. Ejendomsretten til fondens formue tilkommer altså alene fonden.
Regnskab
Fonden skal hvert år aflægge et årsregnskab. Dette følger af Fondslovens § 22 stk. 1.
Regnskabet vil typisk blive udarbejdet i samarbejde med en revisor.
Søger du en revisor til fondens regnskab har du ligeledes mulighed for at finde sådan en ved at bruge formularen længere oppe i indlægget. Årsregnskabet skal af bestyrelsen underskrives senest et halvt år efter, at regnskabsåret er blevet afsluttet.
Fondens regnskab skal ikke indsendes til Civilstyrelsen, med mindre denne beder om det. Dette er altså i kontrast til fx et ApS, der skal sende årsregnskabet til Erhvervsstyrelsen hvert år.
Få hjælp til stiftelse af din fond ved at benytte formularen længere oppe i dette indlæg.
En advokat, der kan hjælpe med stiftelsen af en fond, vil også være i stand til at hjælpe med fx stiftelse af IVS, stiftelse af ApS el. anden selskabsstiftelse.