3 ting værd at overveje i ejeraftalen

Stiftes et selskab med to eller flere ejere, bør ejerne af selskabet kraftigt overveje at lave en ejeraftale.

Aftaler parterne i et selskab ikke til at starte med, hvordan selskabet skal ledes og under hvilke vilkår, vil eventuelle tvister blive afgjort efter selskabets vedtægter og relevante love som fx selskabsloven. Og de er ikke skabt med henblik på at løse problemer inden for virksomheden.

En ejeraftale er et dokument, der udarbejdes mellem ejerne i et selskab – typisk et anpartsselskab eller et iværksætterselskab.

Herunder er der et udpluk med 3 ting, I med flere ejere af et selskab bør overveje at regulere ved hjælp af en ejeraftale.

Drag along og tag along-klausuler

To spændende klausuler er hhv. drag along og tag along-klausuler.

En drag along-klausul betyder, at en majoritetsejer kan tvinge en minoritetsejer til at sælge sine andele, hvis majoritetsejeren har fået et købstilbud, denne ønsker at acceptere. Dette giver køberen af selskabet mulighed for at købe selskabet fuldstændigt, hvis majoritetsejeren er med på idéen.

Lignende giver en tag along-klausul minoritetsejeren mulighed for at ”hægte sig på” et tilbud givet til majoritetsejeren. På denne måde kan salget ikke gennemføres, hvis ikke køber er interesseret i også at købe minoritetsejeren med.

Drag along og tag along-klausuler oversættes til medsalgspligt og medsalgsret på dansk.

Forkøbsret til medejere

En ofte anvendet klausul er forkøbsretten. Denne giver eksisterende anpartshavere forkøbsret, hvis en anpartshaver ønsker at sælge ud af sine andele.

Dette giver eksisterende anpartshavere mulighed for at kontrollere, hvem der eventuelt forsøger at købe sig ind i selskabet – og forhindre det ved foran at købe anparterne, ønsker de ikke at have personen med.

Forkøbsret for de eksisterende anpartshavere er en standardklausul at have med. Men skrives der ikke en ejeraftale mellem ejerne af et selskab, sikres denne ret ikke af fx selskabsloven.

Tvungen skilsmissesæreje

En mere spændende klausul i en ejeraftale kan være en, der tvinger ejerne af selskabet til at lave en ægtepagt om skilsmissesæreje for så vidt angår deres ejerandele i selskabet, hvis de er gift.

Ejerandele i et selskab er et formuegode på lige linje med en bil eller et kostbart maleri. Ved en skilsmisse og dertilhørende bodeling kan man blive tvunget til at aflevere halvdelen af værdien med standard fælleseje – og er ægteskabets formuefordeling tilpas skæv, kan man blive tvunget til at realisere det aktiv ejerandele er for at betale.

Dette kan undgås ved at oprette en ægtepagt om skilsmissesæreje eller fuldstændigt særeje og tinglyse denne. Og da der er en vid grad af talefrihed mellem parterne i et selskab, er det en mulighed at tvinge deltagerne til at oprette en sådan ægtepagt.

Hvor meget koster en ejeraftale?

En ejeraftale – undertiden også kendt som en juridisk aktionærkontrakt – koster typisk mellem 10.000 kroner og 20.000 kroner at lave med assistance fra en advokat. Det er en lav pris taget i betragtning af det betragtelige besvær, en ejeraftale kan være med til at forhindre.

Hvis der er tale om et interessentskab, omtales den pendanten til ejeraftalen en interessentskabskontrakt – prisen varierer dog ikke af den grund.

Med JUF.dk har du mulighed for at få op til 3 tilbud fra advokater i forbindelse med oprettelsen af din ejeraftale. Det kan sikre jer en god pris og en advokat, I har en god fornemmelse af. Udfyld blot den gratis og uforpligtende formular herunder for at indhente tilbud fra op til 3 advokater på oprettelsen af en ejeraftale til jeres selskab:

[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Find advokat nu”][/jufform]

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar