Købsaftale

En købsaftale er det vigtigste og sidste dokument i en bolighandel. Rigtigt mange ting kan potentielt gå galt ved en købsaftale, og at have en boligadvokat til at bistå en det sidste stykke af vejen til en ejendomshandel kan anbefales.

Læs mere om købsaftaler, oprettelsen og betydningen af disse i dette indlæg. Det sidste punkt i en ejendomshandel er købsaftalen og efterfølgende overdragelse af skødet på ejendommen. I købsaftalen skal det tydeligt angives hvem, der sælger hvad til hvem og på hvilket tidspunkt samt under hvilke betingelser, dette sker.

Købsaftalen, der tidligere hed en slutseddel, binder køber og sælger retligt ved underskrivelse. At kende reglerne for oprettelse af og konsekvenserne af en købsaftale er vitalt førend sedlen underskrives.
sep

JUF gør det nemt for dig at finde en dygtig og billig advokat til at hjælpe med købsaftalen. Udfyld formularen herunder og få 3 gratis og uforpligtende tilbud.

1

Udfyld form
med oplysninger

2

Modtag 3 tilbud
pr. mail el. telefon

3

Vælg bedste og
billigste advokat

arrow
Trustpilot

Hvad skal en købsaftale indeholde?

For at kunne støtte retligt indhold på en købsaftale, er det nødvendigt, af aftalen indeholder visse punkter:

 • Økonomiske oplysninger – købspris, udbetaling, finansiering og des lignende.
 • Overtagelsesdato.
 • Medfølgende løsøre og eventuelle mangler
 • Andre forhold aftalt mellem køber og sælger. Køber og sælger har i købsaftalen mulighed for at forpligte sig overfor hinanden med forskellige typer af aftaler (fx. at køber står for ejendomsservice fremover).

I det hele taget bør købsaftalen afspejle alt aftalt mellem køber og sælger. Det er ikke uset, at en slutseddel fylder adskillige sider, og at den er spækket med henvisninger til gældende love og bestemmelser. På nettet er det muligt at finde udkast til almindelige købsaftaler. Disse kan med fordel benyttes som et udgangspunkt for aftalen, men den endelige købsaftale bør afspejle de ting, der af køber og sælger er diskuteret i løbet af forhandlingsforløbet også.

Dette vil gøre det nemmere at løse potentielle problemstillinger senere hen, hvor et sæt standardformuleringer ikke hjælper meget. Normalt indeholder en købsaftale først et afsnit med standardvilkår og derefter et afsnit med de for aftalen unikke vilkår, men dette er dog ikke et formelt krav som sådan. Det er muligt at lave nye tillæg til købsaftalen efter at denne er underskrevet. Disse købsaftaletillæg kaldes også allonger. Sådanne skabes ved nye underskrifter fra begge parter og kan f.eks. rykke tidspunktet for indflytning eller detaljer vedrørende finansiering.

Sælger skaber aftalen – køber, husk advokat!

Som udgangspunkt er det sælgerens ansvar at sørge for en købsaftale til et boligsalg. Derfor laves de første udkast til aftalerne også på sælgers betingelser, og for køber er det derfor mere end almindeligt vigtigt at få professionel hjælp til at tyde og forstå købsaftalen.

Det er normalt at konsultere en boligadvokat eller en ejendomsmægler for at få hjælp til dette før end aftalen underskrives. Advokaten vil ikke tage stilling til, om du er i gang med at lave en god eller en dårlig bolighandel, men vil i stedet bistå med at løse eventuelle juridiske stridigheder i stedet for. Flyt ind i det nye hus med god samvittighed ved at sikre,  at købsaftalen nu også er gældende! Eventuelt kan en købsaftale skrives under med betingelse om advokatens senere godkendelse. Dette kaldes også et advokatforhold.

I aftalen skrives der typisk, at køberen accepterer vilkårene, såfremt disse senere også bliver accepteret af dennes advokat. Dette er en helt normal og meget fornuftig tilgang til købsaftaler for køber såvel som sælger. Det er også muligt at indsætte et bankforbehold i aftalen, hvorledes at du ikke bliver bundet efter købsaftalens indhold, hvis ikke din bank kan godkende den.

Det foregår i store træk på samme måde som med et advokatforbehold med den forskel, at advokaten tjekker det juridiske, mens banken vurderer, om den ønsker at låne dig pengene til huset.

Læs mere om gennemgang af købsaftale.

Undersøg forholdende, inden du underskriver

Inden du sætter din signatur på en købsaftale og bliver den glade ejer af et nyt hjem, bør du undersøge alle de rapporter, du kan finde om huset. Dette er blandt andet, men ikke begrænset til:

 • Tilstandsrapport
 • Energimærkning (lovpligtigt)
 • Jordbundsrapport

Sørg derudover for at skrive en acceptfrist ind i aftalen, således at der ikke er tvivl om, i hvor lang tid enten køber eller sælger kan trække accepten på købsaftalen ud. Det er det bedste for begge parter at spille med åbne kort på dette punkt. Det er desuden set, at en sælger med en lang acceptfrist har brugt en købsaftale til at presse prisen op og sælge ejendommen til tredjemand. Alt kan undgås ved hjælp af en fastbestemt og relativt kort, men fair acceptfrist.

Fortrydelsesret på en købsaftale

Du har en lovbestemt fortrydelsesret på din købsaftale. Denne er på 6 hverdage efter sælgers accept. Det koster dig en godtgørelsessum på 1 % af købsaftalen at fortryde en underskrevet købsaftale, men denne kan oftest undgås ved at indsætte et advokatforhold i aftalen.

Typisk bliver en købsaftale annulleret som følge af nye oplysninger eller juridiske problemer, men med et advokatforhold er købsaftalen slet ikke indgået i første instans uden advokatens accept – og denne vil utvivlsomt tjekke købsaftalen for alle potentielle smuthuller og juridiske problemer. Husk, at du såfremt du som sælger ønsker at sælge din bolig og er gift, kan dette ikke gøres uden ægtefællens accept, såfremt I ejer huset som fælleseje.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (11)
 1. Peder Hansen

  Hvor meget skal det koste at få en advokat til at lave en købsaftale?

 2. Hans Weber

  Er det sælger eller ejendomsmægler der bliver tilgodeset ved fortrydelse af en ejendomshandel ? (1% af købesummen indenfor 6 dage)…

  • image description
   Ageras

   Hej Hans.

   Det er sælger, såfremt køber springer fra aftalen.

   Med venlig hilsen,
   Halfdan Timm

 3. marianne

  Jeg vil gerne spørge om.hvad man skal gøre når det aftalte løsøre ved ejendomshandel er blevet fjernet inden overtagelse og sælger ikke vil levere det tilbage.

 4. Ib Morten Hansen

  Hej Thimm !!
  Jeg har lige solgt en grund til 275.000 kr. Jeg har givet 408750,00 kr.
  grundværdi 326.600,00 kr. Den diff. mellem salgspris , købspris og
  grundværdig, er der nogen skattemæssige forhold på tabet ved salget??
  MVH
  Ib Morten Hansen

  • image description
   Ageras

   Hej Ib

   Der er desværre intet fradrag at hente her (ligesom en eventuel fortjeneste ikke havde været skattepligtig).

   Mvh. Halfdan

 5. Jan Nielsen

  Vedr.salg af sommerhus.Har fået godkendelsesbrev til købsaftale retur med følgende tekst som købers advokat kræver godkendt/underskrevet.
  Sælger indestår for,at de i sælgers ejerperiode udførte arbejder på ejendommen er udført fagmæssigt korrekt samt i overensstemmelse med gældende offentlige bestemmelser og forskrifter. Der er lavet tilstandsrapport/eltjek uden anmærkninger + tilbudt ejerskifteforsikring med betaling af 50% af præmien

 6. Jørgen

  Hi Halfdan,
  vi er ved at sælge vores hus (NU) Køber har fremlagt ønske om overtagelse 15.09.. Dette passer os dårligt idet vores hus I USA er udlejet til slut 2015. Mægleren finder dette “urimeligt” og udtrykker at hvis vi “ikke accepterer 15.09. (som passer ind i købers formål) kan det forstås som en afvist fuld pris handel, og vi skal således betale mæglers fulde salær / omk., med videre.
  TAKSOM HVIS DU KAN VEJLEDE.
  PF TAK : Jørgen, Vedbæk

 7. Camilla Dalgaard

  Vi har modtaget et salgstilbud vedr en villa. Fortrydelsesretten på de 6 hverdage tæller fra den dat vi som køber har fået kendskab til aftalen, gælder det også bank- og advokatforbeholdet?
  Mvh.
  Camilla

 8. Sune Kring

  Hvis der er et bankforbehold i købsaftalen, slipper man så for at betale de 1 % af købesummen, hvis man springer fra?

 9. anne kjeldsen

  vi har en overdragelsesaftale med dato den 25/9 men vi som sælger vil gerne flytte dato til 31/12 eftersom betalingen i banken ikke er blevet frigjort endnu 11/1 og vores husforsikring stadig er gældende, da køber ikke har fået en aftale endnu. ejendommen har ikke været beboet siden overdragelsen, er det muligt?