Boopgørelse til dødsbo og privat skifte / bobestyrerskifte

En boopgørelse er en endelig opgørelse over aktiverne i et dødsbo og hvad der er sket fra dødsdato til den endelige afslutning af boet. Boopgørelsen skal som noget af det sidste i behandlingen af et dødsbo indleveres til Skifteretten. Dette skal, hvis det er et privat skifte, ske senest 15 måneder efter dødsfaldet, mens et bobestyrerbo faktisk kan trække den i op til 24 måneder.

Boopgørelsen til et dødsbo – hvad end der er tale om et privat skifte eller et regulært bobestyrerbo – kan være meget kompliceret at skabe. Derfor får langt de fleste dødsboer også hjælp af en advokat, enten i form af en privat skifte-advokat eller en bobestyrer til netop boopgørelsen. En forkert oprettet boopgørelse kan udsætte den endelige afslutning af boet, hvilket kan være meget dyrt.

boopgørelse dødsbo

Ønsker du hjælp til behandling af dit dødsbo, herunder opgørelse af boet? Ved at bruge formularen herunder får du 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater, der kan hjælpe med dødsboet – hvad end der her er tale om et privat skifte eller et bobestyrerbo. Advokaterne kan enten alene hjælpe med boopgørelsen, eller hele dødsboet – alt efter hvad der ønskes.

sep
Udfyld formularen og få 3 tilbud fra dygtige advokater – og vær sikret en god pris.

1

Udfyld form
med oplysninger

2

Modtag 3 tilbud
pr. mail el. telefon

3

Vælg bedste og
billigste advokat

arrow

En mere uddybende tekst om boopgørelse kan læses herunder. Jeg vil dog lige slå fast, at jeg anbefaler at bruge en advokat til dødsboet, da der er tale om en kompliceret affære især i forhold til boopgørelsen.

Bobehandling og boopgørelse

Umiddelbart efter dødsfaldet hyrer arvingerne enten en advokat til det private skifte eller Skifteretten udpeger en bobestyreradvokat.

Under denne bobehandling vil advokaten sørge for at fordele aktiverne til arvinger. Dette inkluderer at indhente vurderinger og eventuelt at frasælge aktiver for at fordele arven lige mellem arvingerne.

Selve boopgørelsen viser hvad der er sket i dødsboet fra dødsdatoen – den dato, hvor afdøde gik bort – til den endelige afslutning dagen hvor man indleverer de resterende papirer til Skifteretten.

I boopgørelsen kan udgifter til advokatens behandling af dødsboet, begravelse og des lignende medtages. Dette kaldes boudgifter.

Har afdøde til gengæld modtaget renter af indestående mellem skæringsdatoen og boets endelige behandling skal dette bogføres som en boindtægt. Man fratrækker de samlede boudgifter med de samlede boindtægter og får derved en bobeholdning.

boopgørelse dødsbo

Hvor meget arvingerne får afhænger af, om der er oprettet et testamente, om de er tvangsarvinger og hvor meget de skal betale i arveafgift. Arveafgiften afhænger af arvingens forhold til afdøde:

 • En efterladt ægtefælle og visse velgørende organisationer betaler 0 %
 • Livsarvinger, børn og børns børn, betaler 15 %
 • Alle andre betaler 36,25 %

Ovenstående er forsimplet og jeg anbefaler at du følger linket til teksten om arveafgift hvis du ønsker en uddybning af din kommende arveafgift.

Boopgørelsen, der afleveres til Skifteretten som afslutning på dødsboet, indeholder også information om den ovennævnte fordeling mellem arvingerne.

Hvis boet afsluttes som et privat skifte skal alle arvinger underskrive den endelige boopgørelse. Dette er en forudsætning for at kunne afslutte boet som et privat skifte.

Er der til gengæld tale om et bobestyrerbo er det nok at bobestyreren, typisk en advokat, underskriver boopgørelsen.

Skat skal godkende boopgørelsen for at boet endeligt kan afsluttes. Kan Skat ikke godkende boopgørelsen vil man være nødt til at lave en ny. Har man endnu ikke kontaktet en advokat her er dette anbefalet. En kopi af boopgørelsen skal sendes til Skat samtidigt med Skifteretten.

Læs mere om hvad prisen er for en advokat ved dødsbo her: juf.dk/hvad-koster-advokat-ved-dodsbo/

boopgørelse dødsbo

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (7)
 1. Anne-Marie og Martin

  Hej. Boregnskab er sendt til skifteretten og skat den 11-3 -2014 . Hvor lang tid kan det tage før arvingerne modtager deres arv? Det er privat skifte og begravelses hjælp som har lavet / ordnet det afsluttende boregnskab . Mvh. Baustier-Børnig.

  • image description
   Ageras

   Hej Anne-Marie

   Det er realistisk, at I får jeres arv udbetalt i løbet af et par måneder. Tager det længere tid vil jeg anbefale at tage kontakt til Skifteretten.

   Mvh. Halfdan

 2. anja

  Hej.
  Vi har via landboforeningen indsendt en boopgørelse medio oktober 2014. Endnu har vi intet hørt. Kan det passe at SKAT har ret til 3 måneders sagsbehandlingstid? – og hvad sker der så efterfølgende? Hvornår kan det tænkes vi modtager besked om udbetaling afarven?

 3. Heidi

  Hej. Jeg bliver total holdt udenfor af mine søskende, efter vores far’s død. De har taget alt i hans hjem. Vi har alle 3 skrevet under på, at boet skulle gøres op, ved der er nogle penge og arve, hvordan kan jeg få indsigt i en bo opgørelse / afgørelse ? Har hverken sagsnr. og får intet af vide, af mine søskende. Hvordan skal jeg forholde mig ?
  – På forhånd tak.

 4. Albert Brink

  Hej.
  Skifteretten / skat har behandlet boet efter min afdøde bror og det er som sådan afsluttet, skifteretten har udbetalt arven, som er fordelt. Der kommer nu efterfølgende en varmeregning til bobestyreren. Hvordan skal man forholde sig til det?

  Med venlig hilsen
  Albert Brink

 5. Helle Larsen

  Havde min faster, som ingen børn havde. Hun har testamenteret til os niecer. Hun boede i lejelejlighed . Hvor lang tid skal man regne det tar inden arven kommer til udbetaling ? VH Helle Larsen.

  • image description
   Ageras

   Hej Helle

   Det afhænger af, hvor hurtigt bobehandlingen gennemføres i skifteretten.

   Med venlig hilsen
   Ageras