Pantebrev

Når man skal købe bolig kan man ofte låne 80% af købsprisen i en realkreditforening til meget favorabel rente. Af de sidste 20% skal man selv stille med 5%. De sidste 15% kan man så finansiere med et pantebrev. Et pantebrev giver lige præcis mulighed for at der bliver taget pant i ejendom.

Når man vælger et pantebrev til at finansiere de sidste 15% har man ofte rigtig gode muligheder og frihed, til at vælge løbetid, ydelse, variabel/fast rente, mm.

Typer af pantebreve

Der findes lidt forskellige slags/typer pantebreve, som du kan læse mere om nedenfor.

  • Et sælgerpantebrev er et pantebrev som laves af sælgeren i en ejendomshandel. Det laves til køber. Her låner køber faktisk nogle penge af sælger ifb. med salget. Et sælgerpantebrev kan faktisk godt sælges videre til andre, også kaldet en tredjepart.
  • Et ejerpantebrev bruges ofte for at stille sikkerhed i fast ejendom. Det er ikke unormalt at der hverken afdrages eller betales renter med et ejerpantebrev, det kan der dog godt. Det ejerpantebrevet oftest bruges til er “bare” at en kreditor har noget at tage sikkerhed i og dermed er mere sikker på at få sine penge, hvis debitor misvedligeholdelser sine betalingsforpligtelser.
  • Med et realkreditpantebrev giver man pant i sin ejendom og et gældsbrev, her erkender man at skylde penge til dit realkreditinstitut.
  • Med et skadesløsbrev kan du give pant i din ejendom for et givent engagement. Dette kunne være kassekredit eller en anden løsning.
  • Med et pantebrevslån har du endnu en mulighed for at restfinansiere dit køb af fast ejendom med et pantebrevslån.
    Der skal i anledning af et pantebrevslån oprettes et almindeligt pantebrev, som skal tinglyses. Udgiften til tinglysningen er på 1.660 kr. +1.5 % af det lånte beløb og betales ofte af køber.Et eksempel kan lyde på at du laver et pantebrev på f.eks. 600.000 kroner. Tinglysning af dette koster dig, låntageren præcis 1.5 %, dvs. 9.000 kroner, plus 1.660 kroner. Samlet 10.660 kroner for at få lånet tinglyst. Dette betales direkte til staten.

3 faktorer at være OBS på ved pantebrevslån

Går du med tanker om at tage et pantebrevslån, så skal du lige være OBS på de 3 følgende. Den første er renten, den skal selvfølgelig helst være så lav som muligt. Den anden ting er afregningskursen, som er kursen, der bruges ved lånets oprettelse. Den 3. og sidste ting er betingelserne for indfrielse. Disse bestemmer om det er muligt at indfrie lånet før tid.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar

Kommentarer (14)
  1. Navn (krævet)Per Knud Oue Pedersen

    Jeg vil gerne spørge om..
    Kære Halfdan Timm

    Jeg skal købe en ejendom kontant for 280.000 Kr. Der skal ikke være banklån eller kreditforeningslån i den. Min ven CA vil låne mig 200.000 Kr og skal have 1. prioritet. Hvilke dokumenter skal vi have lavet, så han er sikker på sit udlån? Skal tinglyses?

    Jeg betaler selv resten. Og jeg kunne tænke mig som næste prioritet et ejerpantebrev på 350.000 Kr eller gerne delt i 5 små ejerpantebreve. Tinglyses? Hvordan pantsættes så ejerpantebreve, hvilke formularer og til hvem? For at hindre uforudsete udlæg på mine ældre dage, da jeg er 67 år.

    Kærlig hilsen
    Per Knud Oue Pedersen
    peroue@gmail.com
    Mobiltlf.: 20132989

  2. Eric

    Hej Halfdan Timm

    Jeg overvejer at hjælpe min eks kæreste og min datters mor, med at finansiere købet af en ejerlejlighed.
    Kan jeg som privatperson, oprette et pantebrev til købet? Og i så fald, hvorledes foregår det og er der et maks beløb og/eller andre omstændigheder der gør sig gældende?
    På forhånd tak

    Mvh.
    Eric La Cour

  3. Henning

    Kan man oprette et pantebrev, man sælger til sine forældre til f.eks. 0,01% i rente, hvis de alligevel ikke har brug for pengene?
    Er der noget skatteteknisk i sådan en finansering?
    Mvh.
    Henning

  4. Allan V. Petersen

    Jeg har et sommerhus, som jeg har finansieret med et pantebrev, da huset ligger på lejet grund. Jeg vil gerne skiftet bank pga af meget høje renter på lånet, betaler i dag fast rente på 7,25% på mit pantebrevs lån 540.000kr og har et tillægslån på ca 70.000kr på 9,5%. Men det er mægtigt svært at komme i tale med bankern ang at få lagt disse lån sammen til et, og til en billigere rente. Er markedet låst fast for denne type lån, eller henvender jeg mig de helt forkerte steder?

  5. Susanne Brosbøl Søgaard

    Hej

    Vedr. en bodeling – skal jeg have udbetalt via pantebreve.

    Vi har et hus og virksomhed – begge overtages af min mand.
    Deres forslag er at jeg kun skal have pantebreve i tankstationen (usikker branche)og ikke i hus ( nemmer at sælge, da det ligger v vandet i Ebeltoft)

    Kan du hjælpe med hvilken krav jeg skal stille for at jeg kan have bedst sikkerhed.
    Hvilken pantebrev s type er mest sikker – ejerpantebrev / virksomhedspantebrev/fordringspantebrev.
    Kan jeg kræve sikkerhed, hvis hus sælges indfrielse af pant ?
    Er det bedst at have sikkerhed i virksomhed og hus.

    Hilsen Brosbøl

  6. Danni

    Hej Halfdan,
    Jeg står og skal sælge min andel i en ejendom, til den anden ejer af ejendommen. Han kan ikke låne penge til min andel, og så har vi snakket om at få lavet et pantebrev, så han køber min andel, mod at betale pengene mdr. vis tilbage. Spørgsmålet er så hvad for et pantebrev skal der laves for at jeg er sikret pengene?

  7. svend kristensen

    mig og min kone og min store søn vi vel gerne køve en hus sammen vi har set på en vi har til sammen ca 500.000kr årlig men kreditfoening sige nej fordi jeg er 66år vi har pris på en hus der passe os til 1.19500

  8. Bent Hansen

    Har du information om, hvilke selskaber der sælger pantebreve til private personer

  9. Allan

    Forudsætning for mit spærgsmål er at svaret er gratis !

    Er ved at hjælpe en ven med at købe et fint nyere hus i Furesø området, som vedkommende i dag lejer. Sælger, der er et dødsbo, er villig til en yderst favorabel men lovlig pris, og hele handelen kan finansieres ved et pantebtev/sælgerpantebrev. Markedspris vil vel normalt være ca DKK 2,5m og køber vil flexibelt kunne købe ned til ca DKK 2,2m. Afdrag ca DKK 100t årligt/DKK 8.000 månedligt med fri ret for køber et nedbringe gæld forud fx pr 31/12 hvert år ifm helårlig rentetilskrivning. Sælgers betingelse er 1. Prioritet og at pantebrevet er let omsætteligt til minimum kurs 90, helst også kurs 95. Hvad skal renten være for at dette er realistisk, hvem er typisk køber af dette pantebtev – og er der andet at råde om ? På forhånd tak. Mvh Allan

  10. Hans Chr Dyhr

    Jeg har lige læst artiklen på pantebreve – tak for denne mulighed.
    I “gamle dage” for ca. 40 år siden var det mit indtryk, at det var ret udbredt at bruge pantebreve til finansieringen efter kreditforeningens lån. 9/3 var, som jeg husker det, et almindeligt lån. Altså en ydelse på 12 procent og 9 procent af restgælden.
    Kan du fortælle, hvad der er almindeligt i dag. Selvfølgelig forudsat at økonomien er i orden.
    Med venlig hilsen
    Hans Chr. Dyhr

  11. Per Otto

    Hej.
    Jeg har netop købt en ejendom kontant, hvor der var et indfriet ejerpantebrev på 85.000 kr. Advokaten mente det skulle slettes men jeg ville egenligt gerne have beholdt det som en form for sikkerhed. Jeg ved han har sparet mig for 1400 kr. Ved at aflyse det, men er det svært at lave et nyt? Huset ligger på Vestsjælland.

  12. Christina Hansen

    Hej. Min mand og jeg står i en situation hvor vi erkommet i tvivl, om hvordan vi bedst får købt hus og hvilken muligheder vi har.

    Vi bor til leje i et hus, som vi meget gerne vil købe. Vi lejer det ved en privatperson, som ikke har det til salg ved ejendoms mægler, men kun privat.
    Vi tænker om man kan købe det med pantebrev eller andet.
    Vi giver 4000kr i husleje og tænker at når huset kun koster 400.000kr, vil det være mindst lige så billigt at sidde i det, ved køb af huset.

    Kan du hjælpe os lidt på vejen med muligheder?

    Vil sælger kunne lave et pantebrev, på købssummen og vi betaler et fast afdrag hver måned i et vis antal år?

    Mvh Christina

  13. Anisha

    Hej, mit navn er Anisha Younas, jeg med min mand og svigeforældre søger et bolig lån, vi har set på en bestemt rækkehus. Vi skal låne 2.300.000
    Og udbetaling 800.000 kr. Da rækkehus koster 3.095.000 kr. Vores egen bank har afvist os. Vi er lidt haste situation, håber i kan hjælpe os. Mvh Anisha

  14. Torben Kristiansen

    Hej jeg vil gerne købe et hus til 1.750000 kr jeg har selv 700.000 kr som jeg vil give i udbetaling,jeg har en andelslejlighed som jeg kan sælge til 400.000 kr
    jeg vil gerne låne 1.100000 kr til det nye hus men min bank siger at jeg skal
    have solgt min lejlighed først .hvad skal jeg gøre for at komme vidre.

    Mvh.Torben Kristiansen