Kan jeg starte virksomhed uden advokat og revisor?

Mange tror fejlagtigt, at man skal bruge enten en advokat eller en revisor (eller begge dele) i forbindelse med opstart af en virksomhed.

Det er ikke tilfældet.

Du kan udmærket starte en enkeltmandsvirksomhed eller et interessentskab – endda et iværksætterselskab, er du ferm – ved at gå ind på Erhvervsstyrelsens portal Webreg.dk og registrere dit selskab.

Men der er en række tilfælde, hvor du enten skal bruge en advokat eller revisor og endnu flere tilfælde, hvor du bør overveje at anvende samme.

Herunder vil vi gennemgå listen over tilfælde, hvor du i forbindelse med opstart af virksomhed enten skal eller bør overveje en advokat. Af hensyn til din virksomhed bør du sætte de par minutter af, det lige tager at gå igennem nedenstående muligheder. De kan være dyre at glemme.

Her SKAL du

Hvis du ønsker at stifte enten et ApS eller et A/S, skal du have enten din bank, en advokat eller en revisor med ind over stiftelsesprocessen. Advokaten eller revisoren skal her signere stiftelsen over for Erhvervsstyrelsen og indestå for, at den nødvendige selskabskapital er til stede.

Selvom din bank kan gøre dette, er det oftest væsentligt billigere at benytte enten en advokat eller en revisor til jobbet.

Et iværksætterselskab kan du stifte selv med en selverklæring, om end dette forudsætter, du har en bankkonto oprettet til selskabet – og dette kan oftest først lade sig gøre under eller efter stiftelse, hvorfor en advokat eller revisor igen er nødvendig.

Se video herunder om indskudskapitalen og advokatens rolle:

Læs vores tekster om de emner, hvor du SKAL bruge en advokat eller revisor:

Ydermere skal der en revisor til, hvis du ønsker at omdanne enten en enkeltmandsvirksomhed eller et iværksætterselskab til et anpartsselskab eller et aktieselskab. Dette kaldes en skattefri virksomhedsomdannelse.

Her BØR du overveje en advokat

Der er endnu flere tilfælde, hvor du bør overveje at alliere dig med en advokat i forbindelse med opstarten af din virksomhed:

Ejeraftale 

Hvis I er to eller flere om at stifte et selskab, bør I overveje at udarbejde en ejeraftale.

Ejeraftalen bestemmer, hvad der sker, hvis en part ønsker at sælge, hvis en part melder sig ud, hvis en part dør, drag-along og tag-along, shotgun-klausuler og en række andre ting, der er essentielle for samarbejdet.

Har man ikke diskuteret disse ting i forbindelse med stiftelse af selskabet, bliver det svært, når man står i problemet – her er det ikke sikkert, man kan komme til enighed.

En ejeraftale er et større dokument, hvor hver part ideelt set har sin egen advokat. Du bør regne med, at en ejeraftale hurtigt koster mellem 15.000 kroner og 20.000 kroner at udarbejde i et almindeligt advokathus.

Varemærkeregistrering

En virksomheds logo, navn og kendetegn er beskyttet i Danmark uden yderligere – men den beskyttelse bliver væsentligt stærkere, hvis der foretages en varemærkeregistrering.

Varemærkeregistrering betyder, at konkurrerende virksomheder skal tjekke for, om de bryder med ens registrerede varemærker – og derved bliver det sværere for dem at bevise uskyld, hvis de kommer til at komme i konflikt med samme.

Uden en varemærkeregistrering skal det være åbenbart for konkurrenterne, at de var i konflikt med dine kendetegn.

Ansættelseskontrakt til virksomheden

Ikke to virksomheder er ens – og du bør derfor ikke bruge en standardiseret ansættelseskontrakt, når du skal ud at hyre medarbejdere til virksomheden.

Overvej i stedet at lade en advokat udarbejde den første ansættelseskontrakt til virksomheden, der kan bruges som skabelon til fremtidige ansættelser.

Samarbejdsaftaler

Skal der indgås samarbejdsaftaler – fx leverandøraftaler eller agentaftaler – med andre virksomheder, bør virksomhedens advokat ligeledes være med inde over denne proces.

Ægtepagt

En af de ting, meget få virksomhedsejere tænker over er, at deres virksomhed er en del af deres formue – og derfor også skal deles med ægtefællen i tilfælde af skilsmisse.

Det er muligt at holde ens virksomhed ude af ægteskabet ved at oprette en ægtepagt indeholdende en variant af særeje – kombinationssæreje er en populær variant i Danmark anno 2014.

Du ønskes held og lykke med din virksomhed – og du er velkommen til at stille spørgsmål i kommentarer herunder.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar