Inkasso

Inkasso handler om at sikre dig betaling for dit krav. Inkasso kan ske på to måder:

  • Udenretligt: Rykkerskrivelser, betalingspåmindelser med videre. Tiltag du kan gøre uden om retssystemet. Hvis ikke disse bærer resultater, skal der i stedet anvendes
  • Retslig inkasso: En retssag, eventuelt en småsag, for at få rettens ord for betalingen efterfulgt af udlæg med Fogeden i skyldnerens aktiver.

Selve inkassoprocessen starter ved, at du giver dit krav til en advokat, der vil sende de sidste rykkerskrivelser samt inkassovarsler ud. Herefter har de fleste betalt. Har de ikke betalt, er det muligt at gå videre med retslig inkasso.

Du har typisk mulighed for enten at lade advokatens salær betale af skyldner eller få en fast pris på en inkassoordning. Loven tillader advokaten at lægge sin egen ydelse oveni det gebyr, skyldner i forvejen skal betale.

Står du og har regninger, der er forfaldet?

Des hurtigere, du starter inkassoprocessen, des mere sandsynligt er det, du får dine penge. I JUF.dk kan vi hjælpe dig med at skaffe 3 stærke tilbud fra advokater, der kan hjælpe dig med din inkassoproces. Kom videre nu med vished om, at du får det bedste tilbud.

Indhent dine 3 gratis og uforpligtende tilbud herunder:

[jufform type=”selskabsstiftelse” link=”Indhent 3 gratis tilbud fra inkassoadvokater”][/jufform]

Pris per gang eller løbende abonnement

Inkassobranchen er relativt stor i Danmark.

Derfor tilbyder flere spillere på markedet nu inkasso per abonnement. Du betaler her en fast pris hvert år og kan bare sende alle dine forfaldne regninger direkte til advokaten. Dette er godt for dig, der hvert år slås med adskillige dårlige betalinger og bare ønsker sikkerhed med en løsning, der virker.

En anden mulighed er at betale per gang.

Ofte vil du kunne få dækket dine udgifter direkte af skyldner.

Småsag under 50.000 kroner

Hvis skyldner selv efter 3 rykkere og en inkassovarsling fra advokaten nægter at betale, og hvis kravet er under 50.000 kroner alt inklusive, vil næste logiske skridt være en småsag.

En småsag er en stævning under et sæt forsimplede regler. Det er billigere og hurtigere at køre en småsag end en almindelig retssag. Der er også væsentligt mindre behov for professionel juridisk hjælp.

Inkassoadvokaten vil kunne hjælpe med at udfærdige stævningen til en småsag. Herefter vil meget af kunne klares direkte af kreditor selv, herunder telefonmøder med retten, hvor man forsøger at finde en løsning i mindelighed.

Det koster 500 kroner at anlægge en småsag. Disse penge får man igen, hvis man vinder. Parterne betaler typisk selv deres omkostninger.

Retssag over 50.000 kroner

Hvis kravet er over 50.000 kroner, vil næste skridt være en decideret retssag.

Dette er mere omfattende.

Det koster 500 kroner at anlægge foruden 2 % af beløbet over 6.000 kroner. Parterne kan desuden blive tilpligtet at betale hinandens udgifter afhængigt af, hvem der vinder. Taberen vil altså blive tilpligtet at betale ikke alene sagens beløb, men også enten hele eller en væsentlig del af modpartens omkostninger.

Dette scenarie alene kan få mange debitorer ”skræmt” til at betale, når først sagen bliver anlagt.

Vindes sagen, har man som kreditor mulighed for at gøre udlæg i debitors aktiver ved hjælp af fogeden.

3 rykkere og inkassovarsling

Inkassosagen starter med de udenretslige skridt.

Herunder skal der sendes 3 breve til skyldner med rykkere. Du må opkræve 100 kroner per rykker og der skal gå mindst 10 dage mellem hver enkelt rykker.

I sidste brev sendes også en advarsel om, at omkostninger til advokat vil skulle dækkes af debitor. Gør du ikke skyldner opmærksom på dette, kan du ikke senere kræve det betalt af ham.

Den 31. dag efter at beløbet skulle være betalt, kan du kræve morarenter. Morarenter er nationalbankens rente pålagt 7 % (cirka 10-11 %).

Tidsaspekt over inkassoforløbet

Hele inkassoforløbet kan være en længere omgang.

Først skal kravet forældes. Så skal der sendes 3 rykkere med 10 dages mellemrum. Efter manglende betaling sendes sagen til advokaten, der ad udenretlige skridt vil forsøge at inddrive gælden foruden inkassoomkostningerne.

Lykkes dette ikke, skal der lægges sag an enten som en småsag eller som en decideret retssag. Dette punkt i sig selv kan tage fra et par måneder til et par år.

Og så skal fogeden endeligt gøre udlæg.

Det er vigtigt at starte inkassoprocessen så tidligt som muligt. En hurtig start på inkassoprocessen øger chancerne for at få ens fordring ind.

Vi ser i JUF.dk frem til at hjælpe dig med at finde den rigtige erhvervsadvokat til inkassoforløbet.

Bag denne artikel..

image description

Skriv en kommentar